Zöldbabfőzelék kolbászchips-szel
Kitört a zöldbabszezon, érdemes kihasználni ezt az időszakot. Viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért jelentős szerepet tölt be a fogyókúrázók étrendjében. B1-, B2-, és C-vitaminban gazdag, valamint jelentős az élelmirost-tartalma is.
Kitört a zöldbabszezon, érdemes kihasználni ezt az időszakot. Viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért jelentős szerepet tölt be a fogyókúrázók étrendjében. B1-, B2-, és C-vitaminban gazdag, valamint jelentős az élelmirost-tartalma is.
A bab az egyik legjobb táplálék a cukorbetegségben szenvedőknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben. A zöldbab lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab.
Hozzávalók:
70 dkg zöldbab
20 dkg száraz kolbász
2 dltejföl
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
fél csokor petrezselyem
1 db babérlevél
2 teáskanál majoránna
1 teáskanál őrölt kömény
só, bors
citrom vagy borecet
A babok szárait levágjuk, majd 1,5-2 cm-es darabokra vágjuk a zöldbabot, megmossuk, lecsöpögtetjük. A kolbászt nagyon vékony karikára vágjuk. Vastag falú serpenyőben szárazon, takarékon megpirítjuk. A lényeg, hogy kisüljön a zsírja és ropogós legyen. A kolbászchipszet szűrőlapáttal kiszedjük. A kisült zsírt egy lábasba öntjük és üvegesre pároljuk rajta az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a babot és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, babérral, majoránnával és zúzott fokhagymával. Puhára főzzük a babot, ha kész, belekeverjük a tejfölt, és a megmosott, apróra vágott petrezselymet. Két merőkanállal kiveszünk a főzelékből, összeturmixoljuk és önmagával sűrítjük. Kolbászchipsszel és kenyérrel tálaljuk.