Zöldbabfőzelék kolbászchips-szel

Kitört a zöldbabszezon, érdemes kihasználni ezt az időszakot. Viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért jelentős szerepet tölt be a fogyókúrázók étrendjében. B1-, B2-, és  C-vitaminban gazdag, valamint jelentős az élelmirost-tartalma is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 20. Paulik András

Kitört a zöldbabszezon, érdemes kihasználni ezt az időszakot. Viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért jelentős szerepet tölt be a fogyókúrázók étrendjében. B1-, B2-, és  C-vitaminban gazdag, valamint jelentős az élelmirost-tartalma is.


A bab az egyik legjobb táplálék a cukorbetegségben szenvedőknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben. A zöldbab lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab.

Hozzávalók:

70 dkg zöldbab

20 dkg száraz kolbász

2 dltejföl

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

fél csokor petrezselyem

1 db babérlevél

2 teáskanál majoránna

1 teáskanál őrölt kömény

só, bors

citrom vagy borecet

A babok szárait levágjuk, majd 1,5-2 cm-es darabokra vágjuk a zöldbabot, megmossuk, lecsöpögtetjük. A kolbászt nagyon vékony karikára vágjuk. Vastag falú serpenyőben szárazon, takarékon megpirítjuk. A lényeg, hogy kisüljön a zsírja és ropogós legyen. A kolbászchipszet szűrőlapáttal kiszedjük. A kisült zsírt egy lábasba öntjük és üvegesre pároljuk rajta az apróra vágott hagymát.  Hozzáadjuk a babot és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, babérral, majoránnával és zúzott fokhagymával.  Puhára főzzük a babot, ha kész, belekeverjük a tejfölt, és a megmosott, apróra vágott petrezselymet. Két merőkanállal kiveszünk a főzelékből, összeturmixoljuk és önmagával sűrítjük. Kolbászchipsszel és kenyérrel tálaljuk.