Családháló

Kezdőoldal Otthon és trend Adventi naptárak házilag

Adventi naptárak házilag

Sokan szeretjük meglepni a gyerekeket adventi naptárral, de a bolti kínálat elmarad az igényeink mögött. Mivel egy anyuka főszabályként soha nem időmilliomos, olyan ötleteket gyűjtöttünk össze, amivel pénzt és időt spórolhatunk meg, és ha nem is egy-az-egyben valósulnak meg, talán rávezetnek az ideális adventi naptár elkészítési módjára!

Írta: szabo.daniel, Ajánlom

Sokan szeretjük meglepni a gyerekeket adventi naptárral, de a bolti kínálat elmarad az igényeink mögött. Mivel egy anyuka főszabályként soha nem időmilliomos, olyan ötleteket gyűjtöttünk össze, amivel pénzt és időt spórolhatunk meg, és ha nem is egy-az-egyben valósulnak meg, talán rávezetnek az ideális adventi naptár elkészítési módjára!


Az adventi naptár első „ablaka” december 1-jén nyílik, az utolsó 24-én. Ez tehát huszonnégy valamit  takar, amit mi szeretnénk előállítani. A következőkben azokra is gondoltunk, akik talán kevésbé vannak megáldva kézügyességgel, vagy egyéb technikai feltételekkel (pl. varrógép).

Klasszikus ablakok

Egy tetszőleges méretű (pl. A/3-as) kartonból vegyünk hármat. Az egyes karton lesz a háttér, ezzel semmit nem kell csinálnunk. A kettes kartonon egy kép lesz, ezt vagy ráragasztjuk, vagy – ügyesebbek – ráfestjük, ez lesz az ajándék, amit a gyerekek kirakó formájában kapnak meg. A hármas karton pedig az az alap lesz,amire a gyerekek a kirakót felragaszthatják. A feladatunk annyi, hogy a kettes kartonon a kép hátulján elvégezzük a perforációt, melynek mentén könnyen kinyílik majd az ablak. Ezt lehet úgy, hogy egy késsel vagy snitzerrel és vonalzóval megvágjuk az ablakok széleit ügyelve arra, hogy egy-egy ponton ép maradjon a papír, hiszen különben azonnal kinyílik az ablak. Aztán a perforált kettes kartont ráragasztjuk az egyesre egy kis kerettel (erre hagyjunk helyet a kép odatervezésekor), és végül számozzuk be az ablakokat, ügyelve arra, hogy a felragasztós lapon is stimmeljen a számsorrend! Akik ezt választják, de szeretnék édességgel is meglepni a gyerekeket, egy pötty pillanatragasztóval az ablakok hátuljára erősíthetnek csokikat vagy cukrokat, azokat ettől még gond nélkül fel lehet ragasztani!

Ablak helyett fiókok

Akinek sok gyufásdoboza van elfekvőben, ezeket pl. egy 6×4-es elrendezésben egymáshoz ragasztva majd a kapott téglatestet csomagolópapírba burkolva máris megkapjuk a 24 fiókos naptárat. Már csak számozni kell a fiókokat és megtölteni őket finomságokkal. Feldobja a naptárat, ha eltérő méretű dobozokat használunk, vagy nem szabályosan ragasztjuk őket egymáshoz.

Téli befőtt

A talán legeszközszerényebb megoldás, ha egy dekoratívabb, nagyobb befőttesüveg lesz a naptárunk. Belehelyezhetünk egyesével becsomagolt napi ajándékokat, amiket számozhatunk, vagy egyszerűen 24 darab valamit teszünk bele, ami közül minden nap lehet egyet húzni. Ha ki akarjuk emelni a pl. Mikulást vagy az utolsó napot, az aznapi csomagot csomagoljuk eltérő színnel, és írjuk rá, hogy december 6. vagy 24. A befőttesüveg tetejére egy darab anyagkerüljön inkább gumival, mint szalaggal rögzítve, hiszen nem mi fogjuk nap mint nap visszazárni. Ha ünnepélyesebbé tennénk ezt a megoldást, elhelyezhetjük a lakás egy kiemelt pontján, pl. egy szép ablakpárkányon, és köré készíthetünk hasonlóan befőttesüvegekből (csak kisebbekből) díszeket: mécsest tehetünk bele vagy szárított virágot, szép kavicsokat, vagy egyéb dekoratív tárgyakat.

Vadászharisnya

Egy nagyon-nagyon hosszú, lehetőleg vidám, pl. csíkos mintás zoknira lesz szükségünk gyerekenként. A zokni aljába rakjuk a 24-ei ajándékot, majd egy szalaggal masnit kötünk rá, és ezzel elzárjuk. Fölé kerül a 23-ai ajándék, ezt is masnival gombócozzuk, és így tovább, míg 24 kis gombócunk és egy agyonmasnizott zoknink nem lesz. Ha nem férünk egybe, nyilván használható egy (vagy több) pár is, amiket a végén szintén megkaphat a gyerek. Rém egyszerű és nagyon gyors, megmosolyogtató megoldás, és bármelyik gyerekszoba ajtajában elfér!

Teásdobozokbó

Egy háztartásban sok tásdoboz halmozódhat fel, de szerezni sem túl nehéz, néhány szomszéd bevonásával biztosan összejön a kívánt mennyiségű doboz. Fontos, hogy ehhez a variációhoz nemcsak teás doboz használható fel, hanem bármi, ami hasonló méretű és doboz, pl. családi gyufás doboz, izzók, villanykörték doboza, gyógyszeres doboz, fogkrémes doboz, krémes doboz stb. A lényeg, hogy mindet becsomagoljuk, majd egy bizonyos szisztéma szerint sorba rendezzük. Hogy ez milyen, rajtunk áll. Talán a leglátványosabb, ha valamilyen függőleges sík mentén rendezzük el őket a padlótól a plafonig (24 doboznál már megoldható, hogy a plafonig érjen, de beiktathatunk magasságnövelő elemeket is). A dobozokat lehetőleg nem szimmetrikusan egymásra pakoljuk tehát, az illesztéseknél összeragasztjuk (vegyük figyelembe, hogyan nyílnak!) ragasztópisztollyal vagy sima ragasztóval. Stabilabb, de nyom nélkül eltávolítható, ha az egyes dobozokat gyurmaragasztóval a falhoz (ajtókerethez, lécsőhöz, tehát ami előtt áll) nyomjuk, vagy szalagokkal rögzítjük, így nem dől el. A végeredmény: egy színes torony, melynél napról-napra feljebb kell csimpaszkodni, mászni, pipiskedni, hogy hozzájusson az ember a napi ajándékhoz. A dobozok űrtartalma miatt ideális sok gyerekhez, nagyobb családhoz.

Plafondísz

Kell egy kis ügyesség, hogy két-három nagyobb, lehetőleg nem egyenes ágból csillagot eszkábáljon az ember, és azt a plafonhoz erősítse (ehhez azért erre alkalmas mennyezet kell). Innen viszont egyszerű a dolog: 24 kisebb átcsomagolt joghurtospoharat lógatunk fel, és abba tesszük az ajándékokat. A poharak aljára kerül a szám, tetőt nem kell csinálni neki, hiszen az a vég a plafon felé néz. Decemberig még pont van idő ennyi joghurtospohár kikanalazására! És ha nem akarunk bajlódni a csillaggal, amire akasztjuk őket, lógathatjuk (ekkor már valami anyaggal befedve) őket a lépcső korlátjára, a gyerekszoba ajtaja fölött egy kifeszített szalagra stb.

Mint láthatjuk, fogyasztói szokásainknak megfelelően rengeteg olyan öblös tárgyunk van, ami felhasználható adventi naptárnak, figyeljünk oda, mit dobunk ki a kukába – egy  kört még igazán megérdemelnek!

 

Hozzászólások

hozzászólás

Ez is érdekelhet!
Két különleges tanfolyam szülőknek

Családdá válni néha nem is annyira egyszerű, mint ahogy az apasággal kapcsolatban is számtalanszor merülhetnek fel megoldásra váró kérdések. Két...

Digitális doktor

A tizenötéves John telefonja sms-t jelez. Orvosa, Dr. Natasha Burgert írt neki: “Jobban érzed magad az új gyógyszerrel?” Egy másik...

Close