Színes, gyors, szezonális – ilyen az idei karácsonyi menüajánlatunk

Az ételek sütő nélkül is elkészíthetőek. Ráadásul a desszert kimondottan olyan, amivel a legtöbb táplálkozási irányzat követőinek kedvezhetünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gasztonómia
2015. december 21. gasztroreka

Az ételek sütő nélkül is elkészíthetőek. Ráadásul a desszert kimondottan olyan, amivel a legtöbb táplálkozási irányzat követőinek kedvezhetünk.


Pestos-ricottás szendvicskrém

Hozzávalók 4-5 személyre:

A pestohoz:

  • 2  marék friss bazsalikomlevél (kb. 5 dkg)
  • 5 dkg fenyőmag
  • 5 dkg parmezán vagy grana padano vagy pecorino
  • 1-2 duci gerezd fokhagyma
  • 1-1,5 dl exta szűz olívaolaj
  • tengeri só

További hozzávalók:

  • 20 dkg ricotta
  • ízlés szerint: bagett, zsúrkenyér vagy egyéb szendvicsalap

Elkészítés: A bazsalikomleveleket mossuk meg, szárítsuk meg. (Fontos, hogy csak a leveleket használjuk, a szárát ne!) A fokhagymát pucoljuk meg. A fenyőmagot száraz serpenyőben pirítsuk meg. A hozzávalókat tegyük aprítógépbe vagy botmixerrel dolgozzuk össze. A ricottát törjük össze villával, keverjük hozzá a friss pestot, és kenjük a szendvicsalapra. Díszíthetjük fenyőmaggal és dióval is.

Tippek:

1. A pestot petrezselyemből vagy rukkolából is elkészíthetjük, a fenyőmagot dióval vagy egyéb olajos maggal is pótolhatjuk.

2. Kínai fenyőmagot ne használjunk, mert az keserű!

3. A házi pesto fagyasztóban hónapokig eláll, a hűtőben is kb. 14 napig, így előre is elkészíthetjük.

4. Parmezánt kisebb magyar sajtmanufaktúrákban is gyártanak, ezekben is van jó minőségű.

5. A fenyőmag botmixer gyilkos lehet, ha túl melegedik a motor, akkor készítés közben mártsuk jeges vízbe.

6. Extra gyors változat: a szendvicskrém bolti pestoval is elkészíthető, érdemes jó minőségűt választani

7. Az étkezési szokásokhoz alkalmazkodva a pestot ricotta nélkül, önállóan is kínálhatjuk. Úgyis kiváló szendvicsfeltét.


Narancsos csirkemell – Sütőtökös lila burgonyával

Hozzávalók 4-5 személyre:

A csirkemellhez:

  • 1 db kezeletlen héjú narancs
  • 10 dkg vaj
  • 1 kg filézett csirkemell
  • frissen őrölt só, bors

Díszítéshez: 1 db kezeletlen héjú narancs

A körethez:

  • 50 dkg lila burgonya
  • 50 dkg sütőtök
  • 1-2 rúd fahéj
  • 1 marék zsályalevél
  • 2-3 peperoncino
  • frissen őrölt só, bors
  • 2-3 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A lila burgonyát alaposan megmossuk, héjastul kockára vágjuk. A sütőtököt megpucoljuk, eltávolítjuk a magházát és felkockázzuk. Vékonyan kiolajozunk egy tűzálló edényt, kisebb tepsit vagy egy sütőbe tehető nagyobb serpenyőt. A zöldségeket beletesszük és a zsályával, paprikával, fahéjjal, sóval, borssal ízesítjük. Előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt távolítsuk el a fahéjrudakat és a peperoncinokat.

A csirkemellet megmossuk, megtöröljük, sózzuk, borsozzuk. A narancsot megmossuk, megtöröljük. A vajat aranybarnára hevítjük, belereszeljük a narancshéjat, majd beletesszük a csirkemelleket. A narancsot kifacsarjuk, és sütés közben meglocsoljuk vele a csirkét. A csirke mind a két oldalát átsütjük, és kész is van. A körettel és a narancsszeletekkel díszítve tálaljuk.

Tippek:

1. A köretet tűzhelyen is elkészíthetjük, ebben az esetben 10 perccel később adjuk hozzá a sütőtököt, mert az előbb megpuhul, mint a lila burgonya.

2. A zöldségek mellé ízlés szerint:  gesztenyét vagy almát, birsalmát, lilahagymát, gránátalmát is tehetünk.

3. Érdemes enyhén csípős chilit választani, hogy mindenki kedvére való legyen a köret, de ez el is hagyható.

4. A piacokon általában kapható, pucolt szeletelt vagy felkockázott sütőtök. Érdemes ilyet beszerezni, ha időt szeretnék spórolni.

5. A köret önmagában is tartalmas, így vegetáriánus vendégeiknek is kedvezhetünk vele.


Kókuszos mangópuding

Hozzávalók 4-5 személyre:

  • 1 db érett mangó
  • 5 dl kókusztej
  • 3 evőkanál nádcukor
  • 3 dkg kukoricakeményítő
  • 1 rúd vanília vagy 1 teáskanál vaníliakivonat

Díszítéshez: gránátalma

Elkészítés: A mangót megpucoljuk, és kockára vágjuk. Kézi habverő segítségével, 5-8 evőkanál hideg kókusztejjel csomómentesre keverjük a keményítőt és a nádcukrot. A maradék kókusztejbe belekapargatjuk a vaníliamagot és langyosra melegítjük. Ezután hozzáadjuk a keményítős részt, és pár percig folyamatosan kevergetjük. A gyümölcsöt arányosan eloszlatjuk a poharakban és ráöntjük a pudingot. Amíg a puding hűl, megpucoljuk a gránátalmát. Erre több technika is létezik. Az egyik legegyszerűbb, ha negyedeljük az egész gyümölcsöt. Így már könnyen kiszedhetőek a magok. Ha kihűlt a puding, akkor gránátalmával díszítjük.

Tippek:

1. A kókusztej helyett használhatunk egyéb növényi tejet, vagy tehéntejet is. Ebben az esetben ízesítsük kókuszcsipsszel vagy kókuszreszelékkel a pudingot.

2. Nádcukor helyett nyírfacukrral, mézzel vagy stevia porral is ízesíthetjük a pudingot. A cukrot el is hagyhatjuk.

3. Ha éretlen a mangónk, akkor tegyük be a gyümölcskosárba, ahol a többi gyümölcs mellett pár nap alatt beérik.

4. Kukoricakeményítő helyett tápióka keményítőt is használhatunk.

5. Ha nem szeretnénk kísérletezni a házi pudinggal, akkor használjunk egy tasak bio vaníliás pudingport. Értelemeszerűen ebben az esetben a vaníliát is elhagyhatjuk.

6. A gránátalmamagokról mindig távolítsuk el a fehér hártyát.


További jótanácsok:

Ha ez egész menüt egyszerre készítjük el, akkor a következőképpen tegyük:

1. Melegítsük elő a sütőt és tegyük be a zöldségeket.

2. Főzzük meg a pudingot és tegyük félre hűlni.

3. Készítsük el a pestos szendvicskrémet.

4. A legvégén süssük ki a csirkemellet.

7. Még egyszerűbb, ha a pestot és a pudingot előző nap alatt elkészítjük.

Fotók: Mag Veronika