A jó mese az eget tükrözi – újabb hódító útjára indul Csupafül

Nincsen könnyű feladatunk, ha egyszerre élvezetes és értékes mesét szeretnénk olvasni gyermekünknek. Legtöbbször csupán akkor derül ki, jól választottunk-e, mikor az este varázsos csöndjében előkerül a várva várt könyv, s ha szerencsénk van, akkor megkezdődik általa a közös, családi kalandos utazás. Mi, szülők pedig reménykedünk, hogy - nem csupán izgalmat, lelki táplálékot közvetíthetünk gyermekeink számára. Fésűs Éva meséi éppen ilyenek. Csak győzzük hangszállal a 22 mese felolvasását!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
mesekönyv
2018. december 13. Czefernek Léna

Fésűs Éva meséit éppen 50 évvel ezelőtt adták ki először. Egy mára már már felnőtt generáció izgulhatott Csupafül, a mindig tettre kész, kajla fülű tapsifüles kalandjain, aki sokszor megbotlik, ám végül a helyes utat választja. A Kossuth-díjas írónő eleinte a Dörmögő Dömötör hasábjain jelentette meg írásait, s a Magyar Televízióban báb-és mesefilmek készültek műveiből. Mesekönyvet azonban csak nyugdíjba vonulása után készített. „Az ezüsthegedű” 12 kiadást ért meg, s ezután sorra születtek gyermekeket elvarázsoló munkái.

Fotó: Lang Róbert

S hogy miben is áll Csupafül varázsereje? Képzeljünk el egy kis nyúlgyereket, aki majdnem olyan, mint a mi porontyunk otthon: mindene a játék, szereti a hasát, a családját és a barátait. Ám tapsifülesünk néha kicsit irigy, szeleburdi, s a csínytevésekben, a nagyravágyásban is jeleskedik. A kedves olvasó (szülő) talán nem csupán gyermekére, gyermekkori önmagára is ráismerhet Csupafül személyiségjegyeiben, akit Fésűs Éva igencsak gondosan alkotott meg: a nyuszigyerek sokszor választja a könnyebbik utat, s keveredik kalamajkába, ám lelke mélyén tisztában van vele, hogy tetteinek következményét vállalni kell.

“A jó mese, mint egy játékos patak vize, mindig az eget tükrözi, akkor is, ha sáros partok között szalad.” Fésűs Éva

A kisnyúl meséje éppen ezért az egy szuszra olvasható mesekönyvek világához tartozik. Csak győzzük hangszállal ebben a téli, náthás időben!  A jubileumi kiadáshoz ráadásul Szűcs Édua készített elgondolkodtató, humoros, a gyermekek fantáziáját megkapó rajzokat, s egy kézbe vehető különálló lapozgató is segíti a kicsik elmélyülését a mesében.

A könyvről és kiadásáról beszélgettünk Parditka-Temesi Pankával, az írónő unokájával, aki családi vállalkozásban gondozza a varázslatos mesekönyvet.

Mit tud ez a mesekönyv, hogy nem veszítette aktualitását több generáción átívelve sem?

A mesekönyv előszavát Uzsalyné Pécsi Rita PhD neveléskutató írta. Az ő szavaival élve, ha jó a mese, és azzal foglalkozik, ami engem mélyen érint, akkor akárhányszor is meghallgatom! Miért? Mert észrevétlenül elleshetem és mélyen átérezhetem, hogyan tudom kézbe fogni ismeretlen önmagamat és a világot. A mesekönyv arra ad választ, mit kezdjek az irigységgel, a féltékenységgel, a csábító, de gyanús „kísértésekkel”? Hogyan szerezhetek barátokat, és mit tegyek, ha megbántottam valakit? Miért nem csak az számít, hogy látták-e a tettemet, vagy nem? Mi ez a belső hang, amit lelkiismeretnek fogunk hívni?

A mesék üzenetei számunkra, szülők számára világosak, de hogy találkozik ezekkel a kisgyermek lelke?

Megint csak Pécsi Ritát idézném, aki azt írja, mindezek ott kavarognak minden növekedő személyiségben, csak magyarázattal, okfejtésekkel nem segítjük a kibontakozást. Az olvasási élmény viszont mintegy bepecsételődik az idegrendszerbe, és mintává szilárdul bennünk. Még erősebb ez a hatás, ha a mesemondóval együtt éljük át a történeteket, nem beszélve arról, hogy a hallott mese közben belső képeket is készítünk, amelyek segítségével saját problémáinkat is megoldjuk, feldolgozzuk, és ezáltal jótékony szorongásoldó hatással is számolhatunk.

Miért akkor a lapozgató, ami a könyvhöz tartozik?

Ez a mesekönyv 22 mesét tartalmaz, 124 színes képekkel tarkított oldalon. A mesekönyvet Szűcs Édua illusztrálta, aki lelkesen elvállalta a feladatot. Elmesélte, hogy gyerekkorából emlékszik erre a mesekönyvre, sokszor kiolvasta. A lapozgató, amit említett, mind a 22 meséhez tartalmaz egy-egy komplex képet. A gyerekek kezébe szántuk esti meseolvasáshoz – különösen több gyerekes családoknál lehet érdekes, hogy ne kelljen a könyv körül túl sokan tömörülni. Ha a gyerekek polcára kerül, lapozgathatják nap közben, felidézhetik vele a meséket. A mesekönyvet pedig tehetjük magasabb polcra, így könnyebb lesz megkímélni.

Hány éves gyermekek számára ajánlják és hol tudjuk beszerezni ezt a könyvet, ha bolti forgalomba nem került?

A mesekönyvet – saját tapasztalatunk alapján – 4-10 éves gyerekeknek ajánljuk. A beszerzés is egyszerű Fésűs Éva hivatalos oldalán vagy a Panka&Pietro webshopján keresztül. A mesekönyv főszereplő figuráiból – Csupafül és Tüskeböki – Édua rajzai alapján Levente Dorka varázsolt kedves és nagyon szerethető textiljátékokat a Miaszösz műhelyben, ezekkel még közelebb hozhatjuk a gyermekekhez a mese élményét.

Vannak további terveik Csupafüllel?

Készül egy iskolai munkafüzet is a mesekönyvhöz, amivel a pedagógusok munkáját szeretnénk megkönnyíteni, mert tudjuk, hogy sokan szeretik ezt a mesekönyvet feldolgozni a gyerekekkel. Jövő héten pedig ünnepélyes könyvbemutatóval készülünk, ahová szeretettel várunk minden érdeklődőt!

A könyvbemutató 2018. december 21- én, péntek délután 17 órakor kezdődik a Két Egér Könyvesboltban (1092 Budapest, Ráday u. 20.).