Az ország jellegzetességét képviseli Magyarország tortája

A Balatoni Habos Mogyoró lett 2017-ben Magyarország Tortája, a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a Pöttyös Panni nyerte. A két édességet augusztus 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcájában kóstolhatják meg az érdeklődők. Pataki Ádám, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetőségi tagja a csalad.hu-nak elmondta: a zsűri nincs könnyű helyzetben, az ízek mellett a textúra is fontos szempont a döntésnél. Idén 30 torta közül választották ki a legjobbat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
torta
2017. augusztus 18. Család.hu

Finom, vagy különleges az év tortája?

Mindkettő. Finom is és különleges is.

Miért ez a torta nyert az idén, mivel volt jobb, több, mint a többi?

A szakmai zsűri végigkóstolta az elkészült édességeket. A maga nemében mindegyik jó és finom volt. De emellett fontos a komplexitás, nagyon sokat számít az ízek és az állag összhangja, a textúra. A Balatoni Habos Mogyoró mogyorós habtésztából készült, és a mogyorós roppanós réteg, a fekete ribiszke zselé, a tejcsokoládés karamell réteg, a mogyoró hab, a mogyoróolajos áthúzó teszi különlegessé. A Balatoni jelző a dél-balatoni régió jellegzetes gyümölcsére, a mogyoróra utal.

Vannak előre meghatározott feltételei annak, hogy egy édesség az év tortája lehessen?

Csak az ipartestület tagjai nevezhetnek a versenyre. Az elkészült édességek pedig nem tartalmazhatnak mesterséges anyagot, növényi habot. Fontos szempont az is, hogy valamilyen formában Magyarországhoz kapcsolódjon, egy-egy táj jellegzetességét tükrözze.

Az év cukormentes tortája a Pöttyös Panni lett. Miért?

Ebben a kategóriában már több szempont érvényesül. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet torta 6 g szénhidrátot és 167 kcal-t tartalmaz. Az sem mindegy, milyen alapanyagból készül. Ezek mellett a zsűrit itt is befolyásolja az íz és az állag harmóniája. A nyertes tortában a málna mousse kellemes savanykásságát finoman egészíti ki a szilva réteg édessége.

Ezek az édességek otthon is elkészíthetőek?

Akár igen, de az tény, hogy az alapanyagok beszerzése, illetve egy átlagos otthoni konyhaméret nehezíti a munkát.

Van visszajelzésük arról, hogy melyik év tortája volt a közönség szerint is nyerő?

Ez tájegységenként változik, de például a somlói revolúció, vagy a csokis kaland ma is az egész országban népszerű.

Ha Ön készítené el az év tortáját, milyen anyaggal dolgozna?

A cikk ITT folytatódik.

(Fotó: Augusztus HUszadika)