Hazai családi vállalkozások – 2. rész: ESKA Műhely/Borosné Vajda Ágnes

Sorozatunk második részében egy kulcsi, háromgyerekes, kézműves édesanyát kérdeztük kreativitásról, családról, munkáról. Ismerjük meg az ESKA Műhelyt!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2017. június 02. Heilmann Anna

Családháló: Hogy jött az ötlet, hogy saját vállalkozást indíts?

Borosné Vajda Ágnes: Mindig is éreztem, hogy nem vagyok az az irodában ülő típus. Tíz évig álltam alkalmazásban egy helyi nagyvállalatnál, de a nagyfiam születése óta tudtam biztosra, hogy amint lehet, váltani szeretnék. Az első eladásra szánt termék 2008-ban készült, az ESKA mai formájában viszont csak két évvel ezelőtt indult. Múlt évben, a gyes lejártakor kellett meghoznom a döntést, hogy a biztos jövedelmű céges állást vagy a saját vállalkozást választom. Az ESKA mellett döntöttem. És bár ez még közel nem olyan stabil anyagilag, mint a felajánlott pozíció lett volna, a döntésemet egy pillanatra sem bántam meg.

CSH: Az ’ESKA’ név mit takar?

BVÁ: Az ESKA az SK – saját kezűleg továbbgondolása. SK – eská – ESKA.

 

CSH: Ki segített benne?

A családomnak óriási szerepe van abban, hogy most itt vagyok. Mindvégig támogattak, bíztak bennem. Legnagyobb támaszom a férjem, minden fontos döntés előtt kikérem a véleményét, és ő van a gyerekekkel is, amikor itthon dolgoznom kell vagy vásárba megyek. A másik nagy segítségem egy gyerekkori barátom, a bátorítóm, hozzá bármikor fordulhatok tanácsért, egy-két jó szóért.

CSH: Eredetileg mi a végzettséged?

BVÁ: Angol szakos bölcsész vagyok.

CSH: Honnan veszed az inspirációt a munkáidhoz? Van esetleg olyan tervező, aki hat rád, a stílusodra?

BVÁ: Sokszor alkotás közben jönnek az újabb ötletek, de folyamatosan figyelem más alkotók munkáit is külföldön és itthon egyaránt. Nagyon szeretem Malinovka letisztult stílusát, Schall Eszter varázslatos illusztrációit, az egyszerűségüktől nagyszerű TIMOHANDMADE figurákat, hogy csak néhányat említsek a kedvencek közül.

 

CSH: Kisgyerek mellett mennyire könnyű vagy nehéz az alkotói munka?

Mivel mindhárom gyerkőc óvodás, iskolás, viszonylag sok időm jut a munkára délelőttönként – már amikor mindhárom gyerkőc valóban óvodában, iskolában van.  Sajnos még abban a korban vannak a kicsik, amikor két hét ovira jut minimum egy hét betegszabadság. Olyankor kicsit nehezebb összehoznom, hogy mindennel határidőre készen legyek, de nagyon igyekszem.

CSH: Milyen újításokat tervezel a közeljövőben? 

BVÁ: Az ESKA alakulása óta nagy szerelem lett a lenvászon, így szeretnék még több terméket ebből csodálatos anyagból. Nagyon érik már a webshop gondolata is, remélem, mihamarabb jut arra is idő.