Ne fizessünk feleslegesen, több hitelt!

Mi magyarok banki ügyeink intézésénél még mindig röghöz kötöttek vagyunk. Pedig egy jól megválasztott ajánlattal akár milliókkal kevesebbet kell törlesztenünk az évek alatt. Érdemes körbenézni! Gergely Péterrel, a BankRáció.hu hitelszakértőjével a családokat érintő kedvezményekről beszélgettünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2017. június 11. Vajda Boglárka

Családháló: Milyen lehetőségeik vannak a gyermekvállaláson gondolkodó fiataloknak? A CSOK már bejáratott – hogyan tapasztalják mennyire népszerű, mennyire könnyű igénybe venni? Milyen gyakran veszik igénybe gyermektelenek és gyermekesek?

Gergely Péter: Mi azt tapasztaljuk, hogy nagyon népszerű. Már 45 ezer kérelmet jóváhagytak. Szerintem idén és jövőre csúcsosodik ki a CSOK. Most ezt elsősorban az új építésű lakásoknál veszik igénybe. Másfél éve, amikor bejelentették a megnövekedett CSOK-ot, a beruházók is akkor kezdték el keresni a telkeket, a lehetőségeket. Ezeket most ősszel kezdik majd átadni, és jövőre.

A használt lakáspiac is pörög, másfél, 2 millió forint ezekre a támogatás. Az a tapasztalat, ha valaki 2 millió forint támogatást kap a lakásvásárláshoz, akkor az megkönnyíti a döntését, és belevág. Ha valaki pedig egyébként is akart lakást vásárolni, az most ezzel a segítséggel nagyobbat vehet.


CSH: Hogy tapasztalják: az elején még a szakembereknek, a hitelintézeteknek is kérdés volt, hogy mire van szükség az igényléshez. Mára ez letisztult?

GP: Mára nagyrészt letisztult. Ha kicsit bonyolultnak is tűnik, másfél, 2 millió forintért az embereket bevállalnak egy kis plusz adminisztrációt. Ilyenkor azt vizsgálják, hogy az ingatlan milyen feltételeknek felel meg, milyen korszerű, milyen a mérete. Nem lehet köztartozása az igénylőnek, és sok az igénylési dokumentáció, amit ki kell tölteni. De ezeket mindenki egy kis utánajárással ki tudja tölteni. A kétszer 10 milliósnál vannak keményebb feltételek. Itt ugye az ingatlan méretéről is vannak, itt legalább 90 nm-esnek kell lennie az ingatlannak, illetve az igénylő 15 napnál tovább nem lehet munkanélküli. Ha valakinek volt egy munkahely váltása, és két hónapig váltott, akkor nem igényelheti. De nincsenek nehezen teljesíthető feltételek.

A CSOK-nál ami még érdekes, az előre bevállalt gyermekek kérdése. Nem csak azok igényelhetik, akiknek megvan a három gyermekük, hanem be is lehet vállalni. Ekkor maximum 10 évük van arra, hogy megszülessenek a gyerekek. Ez érdekes banki statisztika, hogy aki a 10 milliós CSOK ot igényli, ott nagyrészt megvan már a három gyermek, nem kockáztatnak. és az a kategória jellemző még, amikor egy gyermek sincs, és így vállalják be a három gyermeket. Érdekes tapasztalat, hogy a 10 millió forint nem motiválja a két gyermekeseket, és csak azért, hogy vegyenek egy ingatlant, nem vállalnak harmadikat.

Egy biztos, ha valaki bevállal gyermekeket, és nem születnek meg, arra kemény büntetőkamatok születnek.

CSH: A CSOK a fő irány. Ezen kívül milyen lehetőségei vannak a családosoknak a lakáscserére, az otthonteremtésre?

GP: A CSOK-on kívül van az 5 százalékos ÁFA, az új építésű lakásokra, a lakáshitelek nagyon olcsók. Vannak kamattámogatott hitelek is, és ott is ha valaki új építésű lakást akar és három gyermeke van magasabb kamattámogatású hitelt kap. Az 5 százalékos ÁFA-t és a CSOK-ot nagyjából egyszerre jelentették be.

CSH: Van olyan, aki megtehetné, hogy egy összegben kifizeti a lakást, de inkább igényli a kedvező hiteleket?

GP: Mindent a bankban intéznek az ügyfelek. Ha valakinek nem kell hitel, csak CSOK, akkor is a bankba kell mennie. Mi úgy látjuk, hogy sokan, akik ki tudnák fizetni a lakás teljes vételárát, de olyan olcsók a forinthitelek, hogy inkább azt választják. Akiknek rendszeres jövedelme van, és nincs sok hitel mellette, azok nagyon könnyen meg is kaphatják. Így inkább fölveszik.

A bankok között is nagy a szórás. Sokan azt gondolják, hogy a CSOK az ugyanaz minden banknál. hatalmas eltérés van a banki ajánlatok között. A legnagyobb hiba hitelfelvételnél, amit el tud követni,  az az, hogy azt gondolja, hogy az egyik hitel olyan, mint a másik, és a saját bankja ugyanazt ajánlja, mint a másik. Ez hatalmas tévedés. jelentős különbségek vannak a banki ajánlatok között, már egy átlagos 6-7 millió forintos hitelösszegnél is több mint egy millió forint pluszt is kifizethetünk a teljes futamidő alatt, ha csak találomra megyünk a bankhoz, mintha kiválasztjuk a számunkra legjobb ajánlatot. Mi ezzel foglalkozunk a BankRáció.hu-n, több mint harminc bank ajánlatát látjuk, és tudjuk, mennyit lehet spórolni egy jól megválasztott hellyel.