3 lépés álmaink lakásáért

A legtöbben már gyermekkorunk társasjátékai óta tudjuk, milyen az ideális otthon számunkra: vidéki villa, hatalmas penthouse vagy éppen újépítésű belvárosi lakás. Arról azonban a játék egyik mezője sem tájékoztatott bennünket, mennyire nehéz a tökéletes ingatlan kiválasztása.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2016. október 21. Családháló

A „civilizációtól” elszigetelt lakóházban állandó kihívás lehet a napi bevásárlás és a rosszul kiépített internet, a fiatalos belvárosi lakás „összetartó szomszédi közössége” mellett, vagy éppen a bulinegyed rengetegében pedig egy életre elfelejthetjük a pihentető alvás műfaját. A Futureal-csoporthoz tartozó Cordia professzionális ingatlanfejlesztőként most megosztja a lakásvadászat leghasznosabb trükkjeit, amelyek segítségével mi is könnyedén megtalálhatjuk az igazit.

1. Böngészésre fel!

Újépítésű ingatlan vásárlása esetén 100-ból 73 fő az interneten kezdené a körbenézést: a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás, ha egy keresőprogramban felmérjük a lehetőségek tárházát. Természetesen a pontos keresőszavak kiválasztása elengedhetetlen – hacsak nem akarunk az internet végtelen csapdájába kerülni, ahol egymást kergetik a vidéki faházak és a hatalmas erdőszéli kúriák. Célszerű egy-egy meghirdetett lakásról több oldalon is utánanézni, ezzel elkerülhetjük a felesleges köröket és a horrorisztikus épületeket. Ha ingatlanfejlesztő mellett döntünk, keressünk megbízható, nagy múltú cégeket és átlátható honlapokat.

2. Terepgyakorlat

Persze hihetünk abban, hogy a „jó környék” egyben barátságos szomszédokat, könnyen elérhető üzleteket és megfelelő hangszigetelést is jelent, az álomképünk azonban nem mindig egyezik a szürke, kemény valósággal. Gyakori eset, hogy csupán a befektetés után ismerik meg a friss vásárlók a ház elegáns külseje mögött lapuló apokalipszist. Nem véletlen, hogy az ingatlankeresők háromnegyede első körben kiválasztja az ideális környéket és csak ezután teszi meg a következő lépést. Kövessük mi is a példájukat és töltsünk el egy-két órát az adott környéken, ismerjük meg és utána szeressünk bele – így elkerülhetjük a későbbi kellemetlen incidenseket. Ráadásul így egyből megismerjük a ház mögött lapuló legjobb kávézókat és éttermeket is.

3. Kutatómunka

Valljuk be: nézni az üres hűtőt és várni, hogy betöltsön az internet nem egy leányálom – főleg, ha kiderül, hogy ebbe a kerületbe egyik kedvenc éttermünk sem vállal házhozszállítást, közért se közel, se távol, de mindegy is, hiszen a 10 perc sétára lévő buszmegállón már fél órája áthaladt az utolsó busz, az autó pedig a szervizben. A Cordia kutatása szerint 100-ból 83 embernek fontos, hogy könnyen elérhető bevásárlási lehetőségek legyenek a környéken, 91-nek pedig elengedhetetlen a jó közlekedés. A jó környék nem feltétlen jár együtt a kiváló lehetőségekkel, erről pedig jobb minél korábban tájékozódni, mielőtt étlen-szomjan kuporgunk vadonatúj lakásunkhoz kötözve.