CSOK-kérdések: A bank rosszul értelmez?

A lassan másfél éve igényelhető CSOK iránt továbbra is hatalmas az érdeklődés. És ugyan számtalan helyen kaphatunk információt a támogatás feltételeiről és részleteiről, az egyedi élethelyzetek, igények miatt sok esetben nehéz személyre szabott megoldásokkal és értelmezéssel találkozni. A csalad.hu ebben kíván segíteni konkrét és alaposan körüljárt példákkal.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
CSOK
2017. május 09. Csalad.hu

Folytatódik a CSOK-kérdések és a rájuk adott szakértői válaszokról szóló sorozat. A tavaly ősszel meghozott, de csak januárban életbe lépett módosításokat nem minden pénzintézet tudja megfelelően értelmezni. Erre utal a kérdező problémája. Azonban lehet, hogy nem is az értelmezéssel van baj, hanem annak megítélésével, hogy új lakás vásárlásáról van-e szó.

Kérdés:

Van egy problémám a CSOK-igényléssel kapcsolatban, amely úgy tűnik, hogy több banknak is komoly fejfájást okozott. A kormányrendelet 37. paragrafusa így szól: “A családi otthonteremtési kedvezmény a kérelem benyújtásakor az épület készültségi fokának megfelelő, az építési költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségre igényelhető.” Egy valós példán keresztül szeretném bemutatni, hogy miért probléma ez.

A beruházó cég 2016 év végén saját önerejéből 70%-os készültségig jutott ikerházas projektjével, amikor megérkezett mindkét lakására a vevő. A vásárlók önereje minimális volt, de saját ingatlannal rendelkeztek, melyet még nem sikerült értékesíteni, ezért X Banknál még 2016-ban igényeltek áthidaló hitelt.

Ebből kifizették beruházónak a lakások telekhányadait. Szerződést kötöttek a beruházóval, mint továbbiakban építtetők, hogy kulcsrakészségig fejezze be az ikerházat számukra. Mindkét vevő jogosult a 10+10 milliós CSOK-ra. Megállapodtak a beruházó céggel, hogy a készültségi szintet az X Banktól igényelt támogatott hitelből és CSOK-ból fedezik (10+10 millió).

Viszont ezen igénylés benyújtása átcsúszott 2017. januárra, amikor is hatályba lépett a fenti módosítás. X Bank csak januárban eszmélt a módosításra (pedig a módosítási rendelet szeptemberben született) és lelassította a hitelezési folyamatot. X Bank úgy értelmezi a dolgot, hogy január 1-től a fennmaradó készültségre, azaz 30%-ra vehető fel a támogatott hitel és CSOK, mellyel lehetetlenné válik a finanszírozás.

Y Bank ugyanerre az ügyletre viszont úgy reagált, hogy hiába készült el 70%-ig az épület, amíg azt a vevők még nem fizették ki a beruházónak, addig a ki nem fizetett kivitelezési költségre igénybe vehető a támogatott hitel és a CSOK. Kérdésem, hogy X vagy Y Bank értelmezése a megfelelő?

Válasz:

A cikk itt folytatódik!