CSOK-kérdések: az amerikai konyha nem zárja ki a CSOK-ot?

A lassan másfél éve igényelhető CSOK iránt továbbra is hatalmas az érdeklődés. És ugyan számtalan helyen kaphatunk információt a támogatás feltételeiről és részleteiről, az egyedi élethelyzetek, igények miatt sok esetben nehéz személyre szabott megoldásokkal és értelmezéssel találkozni. A csalad.hu ebben kíván segíteni konkrét és alaposan körüljárt példákkal.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
CSOK
2017. június 04. Család.hu

Nem mindig könnyű a jogszabály alkotó dolga, amikor feltételként lakásméretet határoz meg, hiszen minden variációval nem számolhat a törvény. A kérdező itt több kisebb és egy nagyobb szobából álló lakást szeretne megvenni, csakhogy a kisebb szobák nem felelnek meg a CSOK előírásainak, míg a nappali egy légtérbe épült a konyhával.

Kérdés:

Segítséget kérek Önöktől annak meghatározásában, hogy mi minősül 12 négyzetméteres lakószobának. Nagyon sokféle választ kaptam, de egyik sem tűnt megfelelőnek. Párommal szeretnénk új ingatlant venni a CSOK 10+10 konstrukciójával, de nem tudom, hogy a kinézett ingatlan megfelel-e az elvárásoknak. Az ingatlan hasznos alapterülete 66,4 négyzetméter, de ebben a három szoba 8,4 illetve 8,7 négyzetméteres. A konyha és a nappali együtt viszont 29 négyzetméter. Azt szeretném tudni, hogy ez megfelel-e a CSOK-támogatás előírásainak.

Válasz:

A rendelet úgy szól, hogy az „új lakás 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelységgel, ennek hiányában legalább 4 négyzetméter alapterületű, főzést lehetővé tévő, önálló szellőzésű lakótérrel, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel rendelkezik”. Az országos településrendezési és építés követelményekről rendelkező 253/1997-es kormányrendelet pedig azt mondja ki, hogy „a lakószoba a lakás minden olyan közvetlen természetes megvilágítású és szellőzésű, fűthető, huzamos tartózkodás céljára szolgáló, legalább 8 m2 hasznos alapterületű helyisége, amely lehetővé teszi az (1) bekezdés a) pontja szerinti tevékenységek folytatását – kivéve a jövedelemszerzést szolgáló munkavégzést – és az azokhoz kapcsolódó berendezések elhelyezését. A 30 m2-t meghaladó hasznos alapterületű lakás legalább egy lakószobája hasznos alapterületének legalább 16 m2-nek kell lennie. Ebbe és a lakószoba (2) bekezdés szerinti alapterületébe nem számítható be a főző és az étkező funkció céljára is szolgáló helyiség, helyiségrész hasznos alapterülete, amennyiben az a lakószoba légterével közös.”

A cikk ITT folytatódik.