CSOK-kérdések: jön a második gyermek, de még nem „teljesült”?

A lassan másfél éve igényelhető CSOK iránt továbbra is hatalmas az érdeklődés. És ugyan számtalan helyen kaphatunk információt a támogatás feltételeiről és részleteiről, az egyedi élethelyzetek, igények miatt sok esetben nehéz személyre szabott megoldásokkal és értelmezéssel találkozni. A csalad.hu ebben kíván segíteni konkrét és alaposan körüljárt példákkal.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyermekvállalás
2017. május 20. Család.hu

Ezúttal egy anya írt, aki most várja második gyermekét. A gond az, hogy még a CSOK 2016-os bevezetése előtt igénybe vett más jellegű otthonteremtési támogatást a második gyermek ígéretével. Ezt ugyan visszafizette, de a bank most a második gyermek „teljesítéséhez” köti a támogatást.

Kérdés:

Segítséget szeretnék kérni a következő problémával. 2015 őszén használt lakás vásárlására igényeltünk összesen 800 ezer forintot az akkor elérhető támogatási rendszerben. Egy meglévő gyermekünkre 500 ezer forint, és egy vállalt gyermekre 300 ezer forint értékben. A 10+10 milliós CSOK néhány hónappal később, 2016 januárjában lépett hatályba. Úgy gondoltuk, hogy jobban járnánk, ha még egy gyermeket vállalnánk, és ezzel megigényelnék a 10+10-es támogatást. Többször is egyeztettünk a bankkal, hogy megfelelünk e a CSOK feltételeinek. Mivel úgy tűnt, hogy igen, 2016 májusában eladtuk a korábban megvásárolt használt ingatlant, és visszafizettük a felvett 800 ezer forintot a MÁK letéti számlájára. Közben ráadásul terhes is lettem a második gyermekünkkel.

Ezek után tájékoztatott a bank, hogy mégsem kaphatjuk meg a CSOK-ot, hiszen a második gyermeket a korábbi támogatásra vállaltuk, és a pocakomban növekedő gyermeket először „teljesíteni kell”. Azt szeretném megtudni, hogy létezik-e olyan méltányossági eljárás, amely a még meg nem született, de hamarosan világjövő gyermeket már most megszületettként veszi figyelembe, hiszen mindkét támogatás célja a gyermek születése. A mostani bank ugyanis az igazolást várja a régi bankunktól, miszerint „teljesítettük” a vállalt gyermeket. A sietségünk oka, hogy jelenleg áll az építkezés, amelybe már minden pénzünket beletettük. A korábban kapott támogatást tulajdonképpen visszafizettük, hogy cserébe igényelhessük az új CSOK-ot, amelyről nem volt tudomásunk a második gyermekünk vállalásának idején. Minden más szempontból megfelelünk a CSOK-rendelet előírásainak. Félek, hogy második gyermekem megszületése ellenére is elveszíthetem a CSOK lehetőségét.

Válasz:

A cikk ITT folytatódik.