CSOK-kérdések: még nem lakott ingatlan, de mégsem új?

A lassan másfél éve igényelhető CSOK iránt továbbra is hatalmas az érdeklődés. És ugyan számtalan helyen kaphatunk információt a támogatás feltételeiről és részleteiről, az egyedi élethelyzetek, igények miatt sok esetben nehéz személyre szabott megoldásokkal és értelmezéssel találkozni. A csalad.hu ebben kíván segíteni konkrét és alaposan körüljárt példákkal.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2017. június 08. Család.hu

Ezúttal az a kérdés, hogy a magánszemély tulajdonában álló ingatlan, még ha új is, új marad-e, ha a CSOK-jogosult egy ingatlanforgalmazótól veszi majd meg?

Kérdés:

Egy családi házat szeretnék eladni, és ehhez kérnék segítséget. Pontosabban azt szeretném tudni, kihez forduljak. A helyzet a következő: elkészült egy ikerház, amely jelenleg magánszemély tulajdonában van. Még nem lakott a két ingatlan, de van rájuk használatba vételi engedély. Mi, mint ingatlanforgalmazó vállalkozás megvennénk az ingatlant, viszont így mi már második tulajdonosok leszünk. Értékesíthetjük-e így az ikerház részeit CSOK-támogatott új lakásként?

Azért nem egyértelmű a helyzet, mert a CSOK-tájékoztató szerint értékesíthető új lakásként az ingatlan, ha másodízben természetes személy részére hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerűen foglalkozó vállalkozás értékesíti. Erről kérnék egyértelmű állásfoglalást.

Válasz:

Sajnos az ingatlan nem lesz CSOK-képes.

A válasz ITT folytatódik.