CSOK-kérdések: mikor kell visszafizetni?

A lassan másfél éve igényelhető CSOK iránt továbbra is hatalmas az érdeklődés. És ugyan számtalan helyen kaphatunk információt a támogatás feltételeiről és részleteiről, az egyedi élethelyzetek, igények miatt sok esetben nehéz személyre szabott megoldásokkal és értelmezéssel találkozni. A család.hu ebben kíván segíteni konkrét és alaposan körüljárt példákkal.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
CSOK
2017. május 04. Család.hu

Folytatjuk a CSOK-kérdések és a rájuk adott szakértői válaszokról szóló sorozatunkat. Egy CSOK-ot már sikeresen igényelt édesanya azt szerette volna tudni, hogyan kell visszafizetni a támogatást.

A kérdés:

  1. októberében vásároltam egyedülállóként egy használt lakást. A két gyermekem után megkaptam a CSOK-ot, 800 ezer forintos támogatási összeggel. Mostanra lett annyi pénzem, hogy vissza tudom fizetni a teljes támogatást. A kérdésem, hogy milyen kamattal tehetem meg ezt. A pénzintézetnél nem értették, hogy mit szeretnék.

A válasz:  

A CSOK vissza nem térítendő támogatás. Vagyis, ha lakás vételárának kiegyenlítésére, meglévő lakás bővítésének bekerülési költségére használta fel, nem kell visszafizetni. A támogatásra jogosult személy csak abban az esetben kötelezhető visszafizetésre, ha a CSOK-rendelet 12. fejezetében felsoroltak közül valamelyik pont érvényes rá. Ezek közül a legfontosabb a jogosulatlan igénylés, amikor valaki nem valós adatokat közölt az igénylés során.

A cikk itt folytatódik!