CSOK-kérdések: névváltozás, közmunka, korhatár?

A lassan másfél éve igényelhető CSOK iránt továbbra is hatalmas az érdeklődés. És ugyan számtalan helyen kaphatunk információt a támogatás feltételeiről és részleteiről, az egyedi élethelyzetek, igények miatt sok esetben nehéz személyre szabott megoldásokkal és értelmezéssel találkozni. A csalad.hu ebben kíván segíteni konkrét és alaposan körüljárt példákkal.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
CSOK
2017. május 11. Család.hu

Folytatjuk a CSOK-kérdések és a rájuk adott szakértői válaszokról szóló sorozatunkat. Egymástól nagyon eltérő élethelyzetből érkezett több kérdés is. Mivel ezek könnyen megválaszolhatók, hármat is bemutatunk a rájuk adott válaszokkal együtt.

  1. Kérdés:

Egy gyermek után szeretném igénybe venni a CSOK-ot használt lakás vásárlására, de közben szeretnék összeházasodni a párommal. Utóbbi esetemben névváltozással járna. Befolyásolhatja ez az eljárást, elbírálást és a folyósítást? Van névváltozás bejelentési kötelezettségem?

  1. Válasz:

Elképzelhető, hogy mindez kissé lassítja a hitelintézeti eljárást, hiszen előfordulhat, hogy a névváltozás miatt többször kell iratpótlást intézni, a már bekért dokumentumokat újra benyújtani, de ez nagyban függ a hitelintézet egyedi gyakorlatától.

  1. Kérdés:

Azt szeretném megtudni, hogy járhat-e támogatás közmunkásoknak? Úgy hallottam, hogy a közmunkások másfajta támogatásban részesülhetnek.

  1. Válasz:

Közmunkásként csak a használt lakás utáni családok otthonteremtési kedvezménye igényelhető, mivel az új lakás vásárlására vonatkozó szabályok szerint társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkezni, vagyis az igénylőnek biztosítottnak kell lennie. A közfoglakoztatotti jogviszonnyal azonban nem jár biztosítotti jogosultság.

A cikk itt folytatódik!