Lehet-e rokon az eladó és a vevő CSOK-igénylésnél? – a szakértő válaszol

Eddig csaknem 50 ezer családot 126 milliárd forinttal támogatott a CSOK segítségével a kormány a program két évvel ezelőtti indulása óta. A családi otthonteremtési kedvezmény használt és új lakásra is igénybe vehető. Adódnak ugyanakkor olyan élethelyzetek, amelyekben nem egyértelmű, hogyan is használható fel a CSOK. Ezek tisztázásában segít ez a cikk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családtag
2017. július 07. Család.hu

Van olyan olvasónk, akinek számára az utófinanszírozás okoz nehézséget. Ő 10+10 millió forintos támogatást igényelne, de először a telek árát kellene kifizetnie. Szakértőnk ezzel kapcsolatban rámuutat, hogy a CSOK-rendeletben az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló általános rendelkezések között a bekerülési költség nem tartalmazza a telekárat, erre tehát nem fordítható a támogatás összege.

Ugyanakkor az új lakás megépítése érdekében felmerült építménybontási költségek beleszámítanak. Az építési telek vételárához kapcsolódó 27 százalékos ÁFA összegéből azonban van lehetőség 5 millió forintot visszatérítés igénylésére, tehát így az adóval növelt telekár akár egyötödéhez is támogatást nyújt az állam.

Fontos kitétel az is, hogy nem lehet az eladó és a vevő között rokoni kapcsolat. Erről külön nyilatkozni is szükséges.

A cikk itt folytatódik!