Novák: a csok megkönnyíti a fiatalok otthonteremtését

A csok és az áfa-visszatérítés lehetősége olyan mozgásteret teremt a gyermeket nevelő családoknak, amellyel könnyebbé válik az otthonteremtés - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkárára csütörtökön, a Váci Polgári Est előtti sajtótájékoztatón.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
novák katalin
2018. október 26. MTI

Novák Katalin a sajtótájékoztatón kifejtette: a csok része egy garantáltan három százalék alatti kamatozású hitel, amely tízmillió forintnál – 25 éves futamidőt figyelembe véve – havonta 48 ezer forintos törlesztőrészletet jelent, vagyis jobban megéri felvenni, mint albérletet fizetni.

Eddig kilencvenezer családnak segített a kormány a csok bevezetésével, ez a szám a jövőben várhatóan növekedni fog – mondta.

Novák Katalin felidézte: a kormány idén, a családok évében bevezette, hogy ha harmadik vagy további gyermek érkezik a családba, akkor a fennálló jelzáloghitelük gyermekenként egymillió forinttal csökken.

“A magyar fiatalok családcentrikusak, a jövőjüket családban képzelik el, átlagosan két gyermeket terveznek és a kormányzat támogatni kívánja a gyermekvállalás feltételeit” – jelentette ki a politikus.

***

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában arról beszélt, hogy a gyermekvállalásnak és az építőiparnak is lendületet adott az otthonteremtési program.

Az államtitkár kiemelte, nagyon nagy igény van arra, hogy segítsék a fiatalokat az első otthon megszerzésében, s ha bővül a család, segítsenek a továbblépésben. Ezért döntött a kormány a csok kibővítéséről.

A kormánydöntés értelmében a kétgyermekes családokra is kiterjesztik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt, a háromgyermekeseknél pedig a kölcsönfelvétel lehetőségét 15 millió forintra emelik.

Elmondta, a csokhoz járó kamattámogatott hitelt 85 százalékban igénybe vették. Jelentős előrelépésnek nevezte a csok kibővítését. Úgy értékelt, az nemcsak a kétgyermekes, hanem azon egygyermekes családoknak is “komoly üzenet”, akik további gyermeket terveznek.

Jelezte: a következő hónapokban a kormány olyan nemzeti konzultációt folytat, melynek fókuszában kifejezetten a családpolitika lesz.