10 dolog, ami megbetegíthet az otthonodban

Persze csak akkor, ha nem áldozunk egy kicsit több időt a tisztaságra. De akkor mire is kell figyelni? Íme, itt a felsorolás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tisztaság
2017. szeptember 01. Dívány

Ha nagyon sarkosan akarunk fogalmazni, akkor a munkahelyünk és otthonunk is az életünkre tör. Jó, persze a legtöbb probléma nem halálos, és viszonylag könnyű kiküszöbölni azt, hogy bármi bajunk is legyen. A  Dumb Little Man oldalán találtunk egy gyűjtést, ami hasznos lehet az egyértelmű és talán kevésbé nyilvánvaló szereplőkkel.

1. Porszívó

Ha nem cseréljük rendszeresen a porszívónk szűrőjét és a porzsákot, az bizony légzőszervi problémákhoz vezethet, és erre különösen az allergiában szenvedőknek kell odafigyelniük. A HEPA-szűrők egyébként 99,97 százalékos hatékonysággal szűrik ki 0,3 mikron nagyságig a porrészecskéket, és csökkentik a porszívózás miatt a levegőben szálló allergének mennyiségét, de ezek élettartma is véges, kb. egy évig lehet használni, de ez sok tényezőtől függ. Emellett érdemes nyitott ablak mellett porszívózni vagy utána kiszellőztetni, illetve aki nagyon óvatos, maszkot is viselhet közben.

2. Fűtés- és hűtés

Soroljuk? A fűtés miatt nagyon száraz lesz a lakás levegője, a légkondiban pedig csúf dolgok tenyészhetnek, és a használatát túlzásba is lehet vinni, nem biztos, hogy jót tesz a szervezetnek, ha túl nagy a hőmérséklet-különbség. Az első problémán segíthetünk párásítóval, a másodikon pedig a szakszerű használattal.

3. Lepedők

Ahogy korábban is írtuk, kész horror, ami a hálószobában zajlik. “Az ágyakban felhalmozódó mocsok egyébként testnedvekből, az évente közel egy hektoliternyi ágyneműre folyatott verejtékünkben lubickoló gombákból, pollenből, poratkákból és azok ürülékéből, bőrsejtekből, és megannyi más általában láthatatlan mikrobából és szemétből tevődik össze. Minél sokszínűbb lesz az ágyunkban nyitott mikroállatkert, annál nagyobb valószínűséggel kezdünk szipogásba és tüsszögésbe éjjelente” – fogalmazott a kollégánk. Teendő? Szellőztess naponta, és hetente (vagy picit ritkábban)cserélj (és moss) lepedőt, és a matracokat is tartsd tisztán.

4. Takarítószerek

Miért? Mert előfordulnak bennük olyan anyagok, amelyek az arra érzékenyeknél bőrirritációt, allergiás reakciót válthatnak ki, és persze az egészségre esetleg ártalmas egyéb kemikáliák is lehetnek bennük. Mit lehet tenni? Használhatunk házi készítésű tisztítószereket, vagy maradunk a boltinál, csak ügyeljünk arra, hogy betartsuk a használati utasítást, gumikesztyűt húzzunk takarítás közben, esetleg felhígitsuk a szereket és jól kiszellőztetünk a házimunka közben vagy után.

 

A teljes cikk ide kattintva olvasható.