10 meglepő tény a méhlepényről, amit biztosan nem tudtál

Még a tudósok is viszonylag keveset tudnak erről a lenyűgöző szervről, ennek ellenére összegyűjtöttük néhány olyan tényt, amit már sikerült bizonyítaniuk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
baba
2017. augusztus 03. Babaszoba
Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) legutóbb egy chipes vizsgálattal próbált meg többet megtudni erről a rejtélyes szervről, mely amellett, hogy hormonokat termel és táplálékot nyújt a magzatnak, védelmi funkcióval is rendelkezik. Ellenanyagot termel a babához érkező vírusok és baktériumok kivédésére. Az imént említett kutatás célja az volt, hogy jobban megértsék, hogyan működnek a baba és anya közötti szállító folyamatok, az eredmények azonban egyelőre még váratnak magukra.
A méhlepény egy olyan fantasztikus szerv, mely teljesen egyedi és megismételhetetlen minden egyes terhesség esetén. Habár még mindig nagyon keveset tudunk róla, van néhány dolog, amire a tudósok bizonyítékot szereztek – ezeket gyűjtöttük most csokorba.
1. Az anya vérének 20%-a halad keresztül a placentán percenként.
2. A méhlepény olyan hormonokat termel, melyek serkentik a vérsejtek képződését, valamint az anyagcserét, melyek a terhesség fennmaradását és a magzat fejlődését támogatják a terhesség elején…
3. …sőt, azokat a hormonokat is neki köszönhetjük, melyek a tejbelövellés kezdetét jelzik a várandósság végén.
4. Egypetéjű ikrek esetén előfordulhat, hogy a babák egyetlen placentán osztoznak. Ez attól függ, hogy megtermékenyített petesejt mikor válik ketté. Ha a méhlepény létrejötte után, akkor egyetlen placenta fogja ellátni a két magzatot (persze, ettől függetlenül külön-külön köldökzsinórjuk lesz). Ha pedig a méhlepény kialakulása előtt osztódik a petesejt, úgy a két kis embrió saját placentát kap.
A cikk ide kattintva folytatódik.