10 ok, amiért az oxitocin a világ legfantasztikusabb molekulája

Noha legtöbbször bizalomhormonként emlegetjük az oxitocint, ez az aprócska molekula sokkal többre képes az emberi aggyal, mint azt gondolnánk!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 17. czefernek.lena

Noha legtöbbször bizalomhormonként emlegetjük az oxitocint, ez az aprócska molekula sokkal többre képes az emberi aggyal, mint azt gondolnánk!


A legújabb kutatások szerint az oxitocin nem csak emberi kapcsolataink szempontjából fontos szervezetünknek, hanem egy sor fizikai és mentális problémától is megóv minket! Az io9.com szerzője összegyűjtött 10 okot, amely azt bizonyítja, hogy ez a kis molekula az egyik legelképesztőbb dolog, ami az emberiséggel történhet:

1. Könnyű beszerezni

Ahhoz, hogy oxitocint termeljen a szervezetünk, elég csupán megölelnünk valakit, vagy éppen megráznunk a kezét. A testkontaktus bármely formája hormont szabadít fel mindkét fél agyában, ami a bizalom kialakulásában is fontos szerepet játszik.

2. Beépített szerelmi bájital

A szerelemmolekulának is aposztrofált oxitocin segít a pároknak az intimitás és az elköteleződés kialakulásában. A dopaminnal és a noradrenalinnal együtt segítik a párok kötődését, valamint a nemi vágy fokozásában, a férfi erekció fenntartásában is fontos szerepet játszik.

3. Segít az anyává válásban

Nem csupán a párok kötődésében játszik fontos szerepet ez az aprócska molekula, hanem az anya-gyermek kötődést is hihetetlen módon befolyásolja rögtön a születést követően. Az oxitocin ezen kívöl segít a nőknek a vajúdás során a méhösszehúzódások ösztönzésével, felgyorsítva így a folyamatot.  

4. Csökkenti a szociális félelmeket

Tekintettel arra, hogy az oxitocin képes megtörni a társadalmi korlátok által indukálódott falakat, az optimizmus érzését, sőt, az önbecsülést és a bizalmat is növeli, a hormont egyre inkább a gátlások és félelmek leküzdésének eszközeként is számon tartják. Tanulmányok szerint hatékonyan alkalmazható félénkség valamint társadalmi félelmek és hangulati zavarok kezelésében is.

5. Gyógyító, fájdalomcsillapító

Hihetetlen, de az oxitocin szintén alkalmas sebgyógyításra gyulladáscsökkentő hatása miatt. Kutatások szerint az oxitocin szintjének emelkedése fájdalomcsillapítóként működik – a fejfájás-csillapítástól kezdve a görcsoldásig.

6. Segít a diétában

Talán meglepően hangzik, de a boldogsághormon az elhízás elleni harcban is bevethető. Azok a kísérleti egerek, amelyek szervezetében kevés volt az oxitocin vagy az oxitocin-receptor hajlamosabbakká váltak a hízásra.

7. Antidepresszáns

Az oxitocin antidepresszáns hatására a szülés utáni depresszióban szenvedő kismamák vizsgálata mutatott rá. Ezek az anyukák ugyanis gyakran szenvednek alacsony hormonszinttől, így a probléma előfordulását már a terhesség alatt meg lehet előre jósolni.

8. Stressz-csökkentő

Nem meglepő, hogy szorongáscsökkentő és bizalomfokozó képessége mellett az oxitocin a stressz-szintre is jótékonyan hat – ami nagyon nagy dolog, ha megnézzük, mi mindent okoz szervezetünkben a felgyülemlett feszültség! Így aztán az oxitocin a vérnyomásra, a kortizol-szintre és az emésztésre is jótékonyan hat.

9. A nagylelkűség hormonja

A kutatók sokáig nem értették, hogy miért ajándékozunk el dolgokat, akár saját magunk kárára is. Nos, a nagylelkűség – csakúgy, mint az empátia – szintén oxitocinfüggő!

10. Ez az, ami emberré tesz minket

Egyszerűen és röviden összefoglalva az oxitocin tesz minket szeretni képes, bizalommal teli, együttérző társasági lénnyé, azaz emberré. Szóval mire várunk? Gyorsan öleljünk meg valakit!