10 tény, amire senki nem készít fel a terhességgel kapcsolatban

Aggódsz, hogy állandó stressznek vagy kitéve? Nem mersz semmit enni, mert nem egészséges, árthet a babának? Eleged van abból, hogy mindenki jobban tudja? Íme, 10 jótanács, mire számíthatsz és mit érdemes kerülni a terhesség alatt!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 20. czefernek.lena

Aggódsz, hogy állandó stressznek vagy kitéve? Nem mersz semmit enni, mert nem egészséges, árthet a babának? Eleged van abból, hogy mindenki jobban tudja? Íme, 10 jótanács, mire számíthatsz és mit érdemes kerülni a terhesség alatt!


1. Az evés néha szenvedéssel jár

Az úgynevezett “reggeli rosszullétek” és különböző tiltólisták között megpróbálsz valami diétás ám ugyanakkor vitaminokban gazdag étrendet összeállítani, ami segíti a kicsi fejlődését és neked is ízlik…hát…nem könnyű a feladat! Most, hogy a menü összeállítása valóságos aknamező a számodra, visszasírod a napokat, mikor még nem volt mentálisan megerőltető egy ebéd megrendelése!

2. Mindenki jobban tudja

Egy egész sor helyről kapsz majd terhességi tanácsokat: az orvos, a bába, a szülészeti könyvek, a családod, barátaid, sőt, még a szomszéd is ellát majd remek tippekkel. Mindig tartsd észben, hogy mindaz, amit hallasz, az a tanácsadó személy saját tapasztalataiból adódik. Természetesen az egészségügyi dolgozó tanácsai a legfontosabbak ezek közül, de minden nőnek szüksége van rá, hogy az összes tippet a saját személyiségének, egyéni adottságainak szűrőjén keresztül vizsgálja és meghozhassa a saját magának legmegfeleleőbb döntést.

3. Istennőként virágzol majd…vagy nem!

Vannak olyan nők, akik a terhesség alatt valósággal kivirágoznak, tele energiával és megszépülten élik meg ezt a kilenc hónapot. Aztán vannak olyan anyák is, akik slamposnak, kövérnek érzik magukat és alig várják, hogy testük visszatérhessen a régi kerékvágásba. Természetesen a legtöbb nő valahol a kettő között ballanszírozik: a terhesség alatt ugyanis a testkép és a szexualitás a teljes negatív és pozitív skálát végigzongorázza. Ez a 40 hét lehet áldás és átok is a szexuális életetekre nézve, attól függően, hogy a terhesség hogyan hat a libidódra. Egy tipp biztosan segít: Felejtsd el, amit a tökéletes terhességről olvasol a magazinok hasábjain! A valódi terhesség nem csak rózsaszín ködből áll!

4. Ne aggódj, ha aggódsz!

Már az is stresszt okozhat, ha arra gondolunk, hogy a stressz negatívan hat a terhességre! Teljesen normális egy bizonyos szintű feszültség, aggódás a terhesség alatt, sőt, kutatások szerint nem túl terhelő mennyiség még a baba fejlődését is szolgálhatja. Ami valóban káros lehet, az olyan, nagyobb negatív hatások által kiváltott stressz, mint például haláleset a családban vagy mondjuk háború. Az átlagos mértékű stressz nem veszélyes!

5. A hízás mértéke egyénenként változó

Az, hogy mennyit szedsz majd magadra és milyen gyorsan adod majd le ezeket a kilókat, nagyon sok tényezőtől függ. Ezért aztán az általános elvárások a hízással kapcsolatban félrevezethetik a kismamát. A legjobban úgy tudod elkerülni a túlzott testsúlyemelkedést, ha a terhesség alatt is egészségesen étkezel és továbbra is sportolsz. Ezeket a kérdéseket azonban mindig beszéld meg az orvosoddal.  

6. Próbáld kerülni a kockázatokat, de ne pánikolj!

A tudomány egyfolytában újabb és újabb ijesztő kutatásokkal áll elő, ami nagyon nyomasztóan hathat egy terhes anyuka számára, aki minden toxikus anyagot próbál kizárni az életéből. Valóban nagyon jó dolog, ha véded a kisbabád, de könnyen áteshetsz a ló túloldalára ha minden apró rizikótényezőt kerülni próbálsz. Bármennyire is szeretnél tökéletesen csinálni mindent, a világegyetemet nem te irányítod, szóval ne izgulj, kis odafigyeléssel a babád teljesen egészséges lesz!

7. Rosszkedvű, szeszélyes vagy? Nem csak a hormonoktól!

A terhesség az öröm időszaka, de gyakran igen bonyolult és összetett érzéseket válthat ki belőled. Ez teljesen normális! A hosszan tartó, szűnni nem akaró aggódás ugyanakkor lehet a szorongás, depresszió jele is, ami a terhesség alatt is jelentkezhet, nem csak szülés után. Fontos, hogy ezeket megbeszéld szakemberrel is, hogy elkerülhesd az ezekben rejlő kockázatot mind saját magad, mind a babád számára. Ma már számtalan hatékony kezelés létezik depresszió ellen.

8. Ne ragaszkodj körömszakadtáig az eredeti szülési tervedhez!

A szülés természetéből adódóan egy kiszámíthatatlan esemény, és az, hogy előre eltervezed, valószínűleg nem változtat majd a kimenetelén. Ennek ellenére jó, ha van szülési terved, amin keresztül lekommunikálhatod az igényeidet a külvilág felé, de ha túl szigorúan szeretnéd betartani, könnyen csalódhatsz. Ha nem minden a terveid szerint történt, könnyen előfordulhat, hogy még akkor is csalódást fogsz érezni, ha egyébként minden rendben ment a szülés során.

9. Ne izgulj a baba érkezése miatt!

Igazság szerint egy újszülöttnek nagyon kevés dologra van szüksége. Másrészt, ha téged megnyugtat, hogy minden kütyüt és szükséges felszerelést megvásárolsz, akkor hajrá! Azért kérdezz körbe, hogy az ismerőseid szerint mi a legfeleslegesebb és a legszükségesebb babaholmi. De ne feledd, teljesen szubjektív, hogy egy anyukának valójában mire van szüksége: ami az egyikünknek káosz, az a másiknak katonás rendnek tűnik.

10. A terhesség jó gyakorlat a szülővé váláshoz

Először is megtanulod, hogyan boldogulj, ha éjjel többször is meg kell szakítani az alvást, és hogy valaki más szükségleteit is figyelembe kell venned. Elkezdesz gondolkodni azon is, hogy milyen szülő szeretnél lenni, és hirtelen olyan helyzetekben találod magad, amikor szükséges a pároddal egyeztetni a véleményeteket. Még az is lehet, hogy elkezd működni az anyai ösztönöd. Biztosan megegyem azt a tonhalas izét? Ha undorodsz tőle, az valószínűleg nem véletlen, hanem önvédelmi reakció. Érdemes hallgatni a megérzéseidre.