10 tipp a nyári kánikulára

Végre itt a nyár, a napozás, strandolás ideje. Már alig várjuk a hétvégét, hogy együtt a családdal kimenjünk ai telekre, a közeli tóhoz, vagy egy jót kiránduljunk a hegyekben. Ám ilyenkor is legyünk résen és tartsunk be pár szabályt, ha nem akarjuk, hogy a hétköznapokat megkeserítse a leégés.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 21. Paulik András

Végre itt a nyár, a napozás, strandolás ideje. Már alig várjuk a hétvégét, hogy együtt a családdal kimenjünk ai telekre, a közeli tóhoz, vagy egy jót kiránduljunk a hegyekben. Ám ilyenkor is legyünk résen és tartsunk be pár szabályt, ha nem akarjuk, hogy a hétköznapokat megkeserítse a leégés.


1. Kezdjük a tetején!

A hajunkat is ugyanúgy éri a napsugárzás mint a bőrünket, így főleg a nyári hónapokban nem szabad megfeledkezned az ápolásról. Már számtalan pakolás, sampon, balzsam létezik, amelyet UV szűrűvel is elláttak, ezeket használd rendszeresen, hogy a megelőzd a kiszáradást és a töredezést!

2. Időben kend magad!

Ha strandra, vagy a kertbe készülünk több órára akkor már fél órával az indulás előtt kenjük be magunkat bőrtípusunkank megfelelő napvédő krémmel, hiszen  1-2 órás napozás is káros lehet, ha nincs felkészítve a bőrünk. Főleg nyaraláskor figyeljünk a megfelelő faktorra, ugyanis más a naperősség, más éghajlatokon. Kitüntetett figyelmet követel az orr, száj, fül és a lábfej.

3. Gyereked is van!

A kicsik bőre különösen kényes a napsugárzásra, így az ő testüket fokozottabban ápoljuk. Ma már léteznek kifejezetten UV védelemmel ellátott ruhák is, amikben bátran kiengedhetjük a lurkókat pár órára a napra. A kritikus 11-15 óra közötti időszak viszont szigorúan tilos!

4. A napszemüveg nem dísz!

A napszemüveg választásnál, a design mellett figyeljünk az UV védelemre is. A szemünk értékes kincsünk lesz életünk végéig, így ne spóroljunk ezzel, hiszen maradandó károsodást okozhat a napsugárzás.

5. Gyógyszerek!

Több gyógyszer is van forgalomban, aminek megváltozik a hatása a napozás hatására. Ha vény nélkül kapható pirulát vásárolsz, figyelmesen olvasd el a betegtájékoztatót, ha orvos írja fel, kérd ki a véleményét. Mindig tartsd be az utasításokat, és ne tölts több órát a napon, ha a gyógyszered ezt nem engedi!

6. Terhesség napozás!

Több orvosi cikk is szól arról, hogy milyen káros következményei vannak napozásnak várandósság idején. Azt viszont egyik orvos sem jelenti ki egyérdeműen, hogy tilos, viszont minden orvos ajánlja az árnyékot, és napvédett helyeket.

7. Ha mégis itt a baj!

Minden óvintézkedést próbáltunk betartani, mégis ég az arcunk, vállunk, akkor gyorsan vegyük kezelésbe. Egy langyos, de inkább hideg zuhany nagyon meg tudja nyugtatni a kipirult bőrt, és igazán jólesik a testnek is. Nagymamáink módszerét is bátran vessük be, a hideg tejföl ilyenkor csodákra képes!

8. Víz alatt is éget!

A napsugarak nem ijednek meg a víztől. Hiába töltjük az időnk nagy részét a víz alatt, ugyanolyan káros sugárzásnak vagyunk kitéve, mint a parton, vagy fűnyírás közben. Ma már lehetőségünk van speciális vízlepergető krémet is vásárolni, amivel nyugodtan maradhatunk pár órát a medencében. A hangsúly itt is a pár órán van!

9. Napszúrás!

Nagyon fontos a napszúrás jeleit felismerni, ami a fejfájás, szédülés, hányinger, gyengeség, szomjúság, étvágytalanság, sápadtság. Ha felfedezted magadon a jeleket, akkor ideje tenni ellene! Igyál meg 2-3 liter vizet, még akkor is, ha nem vagy szomjas, és kerüld az alkoholt, a kávét. A következő 2-3 napban  a napsugarakat, csak árnyékos helyekről nézd, de a legjobb a hűvös szoba.

10. Vége a napozásnak!

A nap végén alaposan zuhanyozzunk le, és mossuk le magunkról a maradék naptejet, barnító krémeket. Ilyenkor a bőrünknek fogokozottabban szüksége van a nedvességre, ezért alaposan és vastagan kenjük be magunkat napozás utáni krémmel, vagy ennek híján testápolóval. Amennyiben ezt sem érezzük elégnek, vegyük kölcsön a gyerek babaolaját, és zuhanyzás után, még a vizes testünkre kenjünk alaposan belőle. Az olaj, a vízzel keveredve jut be a bőrünkbe, ami napozás után igazán kellemes érzés, az igénybevett bőrnek.

Igyekezzünk betartani ezeket a tanácsokat, így megkíméljük magunkat a nap okozta szenvedéstől, a leégéstől, napszúrástól. 

Fotó: Lollipop Reklám