10 tipp a téli plusz kilók ellen

Nem kell fitneszőrültnek lenni, éhezni, vagy olyan dolgokat tenni, amik ellen „zsigerileg” tiltakozunk. Egy kis odafigyelés, és az alábbi pontok megszívlelése segítenek, hogy jobb színben tűnjünk fel, amikor már tényleg itt a lenge ruhák ideje!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 05. szabo.daniel

Nem kell fitneszőrültnek lenni, éhezni, vagy olyan dolgokat tenni, amik ellen „zsigerileg” tiltakozunk. Egy kis odafigyelés, és az alábbi pontok megszívlelése segítenek, hogy jobb színben tűnjünk fel, amikor már tényleg itt a lenge ruhák ideje!


Csak úgy járhatunk eredménnyel, ha pontosan ismerjük a testtömegünket, és folyamatosan (naponta) szemmel tartjuk annak alakulását. Nagyon fontos, hogy nem szabad beleőrülni vagy elbátorodni egy új hurkácska, zsírpárna vagy egyéb ilyen láttán, ahogy az 1-2 kilós eltéréseket is figyelmen kívül hagyhatjuk (gondoljunk csak bele, hogy ha 1 liter vízzel többet viszünk be, az rögtön egy kiló pluszt jelent… kár lenne egy székrekedést azonnal a visszafordíthatatlan hízómechanizmussal egyenlővé tenni).

1.    napi egy séta
A mindenféle csodahatású krémek és fogyasztó tabletták ígérte csodálatos eredmények áhítozása helyett vegyük komolyan: csak akkor marad karcsú valaki, ha mozog. Ezért minden nap menjünk legalább egy fél órára a szabadba, ezáltal átmozgatjuk a testünket, segítünk friss levegővel feltölteni, és legalább addig sem eszünk.

2.    stresszlegyőzés nassmentesen
A legbevettebb szokás a bármilyen stresszre az evés. Valóban megnyugtat, de nem egyedülálló módon. Ha már nem a stressz okát szüntetjük meg, próbáljuk kiváltani valamivel: egy könyvvel, egy barát felhívásával, vagy végső esetben kalóriaszegény rágcsákkal…

3.    Zene nélkül mi érek én!
Vegyük elő a kedvenc zenéinket a zuhany mellé, öltözéshez, reggeli rendrakáshoz, porszívózáshoz, munkába menetelhez, és ne legyünk restek mozogni rá! Amellett, hogy jobb kedvünk lesz, ami egyébként is kihat a test zsírfelhasználására illetve nassigényére (utóbbit kifejezetten visszafogja), egy komplett átmozgató tornagyakorlatot is nyerünk.

4.    Értelmes finomságok
A legkönnyebben elérhető tévé és hűtő együttest szétbombázandó, keressünk magunknak olyan kis színfoltokat, amik értelmesebb időtöltések, mert több aktív érzést váltanak ki belőlünk, mint pl. egy talkshow végignézése (elszenvedése). Vegyünk relaxáló fürdőt, kérjük meg párunkat, hogy masszírozzon meg, vegyük körbe magunkat élénk színekkel, gyújtsunk illatmécseseket, és egyéb módokon tonizáljuk az érzékeinket. A hangulatunk javul, a fáradtságunk eltűnik!

5.    Fűszerezd az életed!
Az olyan fűszerek, mint pl. a fahéj, vagy a mustár nem ártanak az alaknak, mégis feldobhatják az adott ételt. Használjunk intenzívebb fűszereket, amikor úgy érezzük, épp elég, toljunk bele még egy csipettel, ezzel elkápráztatjuk az ízlelőbimbóinkat és jobban érezzük az ételek mennyiségét is.

6.    Az elhanyagolhatatlan D vitamin
Már közeledik a napsütés, de még mindig nem elég! Együnk több D vitamint, a legegyszerűbben úgy, hogy fogyasszunk több halat.  A lazac, a hering, a makréla pl. omega 3 tartalmával segíti a test D-vitamin ellátását.

7.    Célzott édességellenesség
Ha egész lényünkkel kívánjuk is, legyünk önmegtartóztatóak és adjuk meg a módját. Ha csokoládéra vágyunk, ne faljuk be csak úgy, kerítsünk neki alkalmat, egy kávé mellett pl., és figyeljünk oda az ízére. Így kevesebb is elég, és a szervezet is megkapja, amit követel.

8.    Édes vitaminok…
Fagyi vagy süti helyett válasszunk inkább gyümölcsöket. A bennük lévő gyümölcscukor csillapítani fogja az édességvágyunkat, és a konkurens édességekkel szemben nem okoznak mitesszereket!

9.    Szaunára fel!
A hideg-meleg váltakoztatásának egyik legtrendibb módja a szauna és a zuhany kombinációja. Ezzel a módszerrel leszámolhatunk a mélyebb izomlázakkal, felturbózzuk a vérkeringésünket, ezáltal az anyagcserénket, és még méreganyagoktól is megszabadulunk. Csak a szaunázást követő éhséggel is számoljunk, és tudatosan tervezzünk be valami könnyen emészthetőt utána, mint pl. egy steak és saláta.

10.    Aludjuk végre ki magunkat!
A nem alvás plusz kilókat jelent, ezt nem lehet egyszerűbben mondani. Ha fáradt a test, folyamatos készenlétben érzi magát, és ezért raktároz. Ha békén hagyjuk, ellazul és okosabban oszt be. Napi 8 óra (akár kúraszerűen is) meg fogja hálálni magát!