12 dolog a terhességről, amit senki nem ver nagydobra

A világért sem elrettenteni szeretnénk a babát váró illetve babára vágyó olvasóinkat, de az tény, hogy vannak olyan területei a várandósságnak, amelyeket senki nem oszt meg környezetével szívesen. Hogy mégis felkészülhessetek rá, álljon itt most 12 olyan dolog, amit nem biztos hogy "tanítanak" a terhességgel kapcsolatban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 09. czefernek.lena

A világért sem elrettenteni szeretnénk a babát váró illetve babára vágyó olvasóinkat, de az tény, hogy vannak olyan területei a várandósságnak, amelyeket senki nem oszt meg környezetével szívesen. Hogy mégis felkészülhessetek rá, álljon itt most 12 olyan dolog, amit nem biztos hogy “tanítanak” a terhességgel kapcsolatban.

1. Majdnem 10 hónap

A terhesség valójában 40 hétig, azaz 280 napig tart, az utolsó menstruáció kezdetétől számolva. Ez azt jelenti, hogy ha minden hónap négy hétből állna, a terhesség nem kilenc, hanem tíz hónapig tartana. A valóságban azonban minden hónap négy hét flusz pár nap, így majdnem eltelik a 40 hét a kilenc hónap alatt. Az orvosok éppen azért számolnak hetekben, hogy kiküszöböljék az apróbb eltérésekből adódó pontatlanságokat.

2. Mindenki be/le/szól

Előre nem láthatod, de hidd el, a terhesség alatt mindenki jogot formál majd arra, hogy véleményt nyilvánítson a várandósságoddal kapcsolatban. Rémtörténetektől és jótanácsoktól kezdve a gyerek nevének kiválasztásáig mindenkinek lesz majd valami hozzáfűznivalója a dologhoz, ami – valljuk be őszintén – még tomboló hormonok nélkül is idegesítő lehet. Ezért aztán azt tanácsoljuk, hogy a fontos döntéseket, kétségeket pároddal beszéld meg, és az orvosodtól kérj tanácsot. Mindenki más véleményét pedig próbáld meg elengedni a füled mellett!

3. Az első trimeszter szívás

Émelygés, hányás, fáradékonyság, aluszékonyság – a legtöbb nő tudja, milyen jellemzői vannak a terhesség korai szakaszának. Ám hogy valójában a rosszullét a legdurvább másnaposságon is túltesz, és hogy délelőtt tíztől este nyolcig csak folyamatosan szunyókálnál – ezzel csak a gyakorlat szembesíti az embert. A jó hír, hogy a 13. héttől minden visszaváltozik az eredeti kerékvágásba, sőt, ha szerencséd van, kirobbanó formában leszel a második trimeszter kezdetétől!

4. A méhszalagok nem észrevétlenül húzódnak

Vagyis, amit a méhaszalagok összehúzódásáról mesélnek, valóban igaz: ahogy a méhed egyre nagyobbra nő, egyre fájdalmasabb húzódásokkal szembesülhetsz. Mivel a szalagok méh tetejétől a szeméremajkakig húzódnak, a legtöbb nő a lágyéki területeken is érez fájdalmat, ami gyakran a 16. és a 22. hét között jelentkezik. Ez egy természetes, ám annál fájdalmasabb jelenség, orvosodtól nem sok együttérzésre számíthatsz. S hogy mit tehetsz ellene? Egy kis üldögélés, a testhelyzet változtatása általában segíteni szokott…

5. Mindenki tapizni fog

Készülj fel rá, hogy a hasad mágnesként vonzza majd a kezeket! Vannak, akik örülnek ennek a kedves gsztusnak, de nem minden nő értékeli, ha vadidegenek fogdossák meg kérdezés nélkül. Pedig ők nem téged, a gyereket szeretnék megsimizni. Ha zavar, nyugodtan tedd szóvá, hogy betolakodtak az intim szférádba!

6. Aranyér

Erről a terhesek között gyakori problémáról bizony kevesen mesélnek, pedig nem kis szenvedést képes okozni! A végbél körnéki kitágult véna, amely megduzzad és kitüremkedik, előjöhet már a terhesség alatt vagy a szülés után is az altestre nehezedő többletnyomás vagy a szülés közbeni erőlködés hatására.

7. Szülés közben nem tudod visszatartani

A kitolás közbeni önkéntelen székletürítés gyakorta bekövetkező jelenség. De ne izgulj, ez is így természetes, senki nem fog rajta megbotránkozni! A szülésznő pedig gyorsan eltűnteti a nem odaillő dolgokat, ha a kellemetlenség bekövetkezne…

8. Nem ugranak le a kilók

A közhiedelemmel ellentétben a szülés után nem ugrik le rólunk az összes súlyfelesleg, lévén, hogy a baba, a méhlepény és a magzatvíz összesen körülbelül négy és fél kilót tesz ki. A visszatartott víz néhány hét alatt távozik, de az is előfordulhat, hogy még ezután is elégedetlen leszel azzal, amit a mérleg mutat.

 

9. Nem adnak betétet

Mivel a kórházban már régóta nem gyakorlat, hogy betéttel segítik ki a szülő nőket, erre neked kell felkészülnöd, ha kényelmesen akarod érezni magad az ott eltöltött pár napban. Persze arra is oda kell figyelni, hogy olyan bugyit csomagoljunk magunknak, amibe kényelmesen bele tudjuk helyezni az alkalmatosságot.

10. Tejbelövellés

Azt minden kismama tudja, hogy a szülés után mellei megtelnek tejjel, ám arról már nem szól a fáma, milyen fájdalmas tud lenni, ha nem kezdünk el azonnal szoptatni. Szerencsére a mellek hatalmas mérete, keménysége, érzékenysége és forrósága – azaz a legintenzívebb szakasz csak pár napig tart.

11. Utálni fogod a látogatókat

Nem véletlen, hogy a szülés után csak a legközelebbi hozzátartozók mennek látogatóba. Nagyon kevés az olyan kismama, aki teljesen kimerülten, megborult hormonjaival és testéval küszködve örömmel fogadja a szomszéd Mari nénit és az összes kollégát – akik természetesen egyszerre érkeznek.

 

12. Elszabadulnak az érzelmek

A szülés utáni napokban ne lepődj meg, ha a hormonok változása és a stressz elvonulta kapcsán heves érzelmi reakciók gyötörnek majd. Van, aki három napig abba sem tudja hagyni a sírást…