12 dolog, amit tilos mondani egy terhes nőnek!

Lehet, hogy ártalmatlan kérdésnek szánod, de érdemes kétszer is meggondolni, mit és hogyan mondasz egy várandós anyukának. Itt van 12 kerülendő példa...

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 29. czefernek.lena

Lehet, hogy ártalmatlan kérdésnek szánod, de érdemes kétszer is meggondolni, mit és hogyan mondasz egy várandós anyukának. Itt van 12 kerülendő példa…


Ha nem akarsz te is az érzéketlen, elkerült rokonok/ismerősök/idegenek táborába tartozni, mindig vedd figyelembe, hogy egy terhes nő szuperszenzitív állapotban van, és vigyázz a szádra! A babble.com segítségképpen összegyűjtötte azt a 12 mondatot, amivel biztosan őrületbe lehet kergetni egy várandós anyukát.

1. Tervezett baba?

Mos komolyan számít ez? Azért osztja meg veled a nagy hírt, mert boldog és izgatott, nem pedig azért, hogy kellemetlen kérdésekre válaszoljon, és megkérdőjelezzék a döntéshozását! Ehelyett valami hasonlót ajánlunk: “Gratulálok, ez valóban szuper hír”!

2. Lombikbabák?

Valóban nem mindenkinek olyan könnyű a tehebe esés, és a termékenységért folytatott küzdelem sokszor lelkileg és anyagilag is megterhelő. Ha valaki ikreket hord a szíve alatt és nagyon furdalja az oldaladat a kíváncsiság, hogy milyen sztori áll a háttérben, inkább a következőt ajánljuk: “És nálatok ki iker még a családban”?

3. Úgy nézel ki, mint aki ki akar pukkanni!

Na, ez tényleg az utolsó dolog, amit egy utolsó hónapokban járó kismama hallani akar! Hogy milyen hatalmasnak is néz ki, az amúgy is frusztrálja őt, ráadásul valószínűleg fizikailag is fárasztja a dolog. Kérdezd meg inkább helyette, hogyan érzi magát!

4. Biztosan nem ikrek?

(Na, most tuti azt gondolja, hogy jobb lenne neked valamilyen melegebb éghajlaton!) Azért azt te is gondolhatod, hogy ha egy nő plusz 20 kilóval mászkál, extra érzékeny a külsejére. Inkább kérdezd meg, tudja-e már hogy fiú a baba vagy lány!

5. Mefoghatom?

Na, ez az, amit a legtöbb nő nehezen visel, főleg idegenektől! Attól, mert egy nő terhes, még nem köztulajdon a hasa, ezért hacsak nem vagy rokon vagy közeli ismerős, inkább csak dicsérd meg a gyönyörű pocakot!
 
6. Választottatok már nevet?

Ártalmatlan kérdésnek tűnik, de higyj nekünk, nem az! Két ember között is éppen elég bonyolult a névválasztási procedúra! De itt aztán tényleg mindenki: szülő, barát, rokon, ismerős feljogosítva érzi magát, hogy beleszóljon. Inkább csak kérdezd meg, milyen hangulatban zajlik a névadás!


 

7. Most élvezzétek ki, hogy…mert ha meglessz a baba, akkor búcsút inthettek neki!

A várandósság ideje alatt egy nő hihetetlen hullámvasútazáson megy keresztül, különösen az első várandósság alatt. Éppen eléggé meg van ijedve, milyen változások zajlanak majd le az életében, nincs szükség rá, hogy tovább ijesztgesd azzal, hogy soha többé nem tud majd egy jót aludni/egyedüllenni vagy felvenni a kedvenc farmerét. Inkább biztatásra van szüksége: “A terhesség tele van hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel, de megéri”!

8. Ezt nem kéne megenned/innod!

(Kösz Dr. Idegen, de akkor is azt fogom elfogyasztani amihez kedvem van, de ha az utamba állsz, mindjárt elbúcsúzhatsz a mutatóujjadtól!) Épp elég gondot okoz a várandósoknak, hogy betartsák az összes egészségügyi és diétás előírást, úgyhogy ha nem bízol meg az ítélőképességükben, azt inkább tartsd magadban! Helyette dícsérd meg, milyen jól néz ki, amit választott!

9. Nekem sosem volt reggeli rosszullétem!

Minden egyes terhesség más és más, ezért azzal idegesíteni valakit, hogy aki alig él, hogy te bizony ezt megúsztad, sálálá, elég illetlen dolog. Inkább kérdezd meg, ő hogyan érzi magát!

 

10. Én 9 hónapig rosszul voltam!

Egy terhes nő tényleg nem akar jobban megijedni, mint amennyire már eddig is meg van ijedve! De tényleg! Szóval a horrorsztorikat tartsd meg magadnak és helyette vígasztald, hogy hamarosan jobban lesz!

11. Hatalmasat vágott a doki!

Nos, ez már tényleg a véres horror kategória. A gátmetszés tényleg egyéni adottság, amely minden nő esetében más és más. Attól, meret neked rossz élményed volt, még nem kell ráijesztned a másikra. Esetleg elmondhatod, hogy ugyan te nem jártál olyan jól, de biztosítsd róla, hogy az ő esetében ez nem így lesz!

12. Mindenképpen kérj érzéstelenítést!

Az, hogy ki hol, és milyen módon szeretne szülni tényleg magánügy. Arról szól, hogy neki mi a jó, nem pedig arról, hogy más emberek szerint mit és hogyan kéne csinálnia. Annak ellenére, hogy a kórházak igen jól felszereltek és az epidurális érzéstelenítés is rutinnak számít, mégsem mindenki akar élni ezekkel a lehetőségekkel. Ha meg akarod mondani neki, hogy mit tegyen és mit ne tegyen, azzal éppen abban akadályozod meg, hogy a számára legmegfelelőbb, érett döntést meghozza.  Inkább meséld el, hogy te miért döntöttél így vagy úgy…hozzátéve hogy mindenkit más indokok vezetnek.