17 tipp, hogy ne égj ki anyaként

Gyakran előfordul, hogy összecsapnak a hullámok a fejed felett, és úgy érzed, nem bírod tovább? Vegyél egy mély levegőt, ülj le egy percre, és olvasd el ezt a cikket - megosztunk veled néhány hasznos életmentő tippet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anya
2017. szeptember 26. Babaszoba

A bébiszitter most telefonált, hogy beteg, a férjed pedig már elindult a munkába. Esik az eső, de az ernyődet múlt héten elhagytad, és elfelejtettél újat venni. A kicsi sír, a nagytesónak meg 5 darab cipője van (mindegyik a bal lábra való), ráadásul a mosást sem indítottad be tegnap este, így nincs egy tiszta felsőd sem, amiben emberek közé mehetnél. És még csak reggel 7:14 van.

Habár egyik problémád sem ér fel az éhező gyerekek szenvedésével, mégis rettentő közel érzed magad a teljes kiégéshez.
Nyugi, minden anya érez így néhanapján.
Az igazság az, hogy 2017-ben egyáltalán nem könnyű anyának lenni. Sokan távol élnek a mai anyák a nagyszülőktől, nincs segítség, a naptárunk hetekre előre be van táblázva, és úgy általában, az élet manapság egyszerűen túl pörgős, túl stresszes.
Nyilván nem arról van szó, hogy nem szereted a családodat – persze, hogy szereted őket. Tudjuk, hogy minden nap hálát adsz azért, hogy vannak neked. De ettől még nehéz minden egyes nap helytállni. A kimerültség óriási súlyként nehezedik a válladra, és vannak pillanatok, amikor nagyon közel vagy ahhoz, hogy feladd a küzdelmet. De kitartás, anya! Van kiút! Ha tényleg energiát fektetsz bele, megtalálhatod a módját, hogy ne csak túléld a gyerekes mindennapokat, de egyenesen élvezd is!
.
1. Az alvás legyen prioritás
Általában az első dolog, amin anyaként spórolni próbálunk, az az alvás. Vagy azért, hogy behozzuk a házimunkát vagy egyéb feladatokat, vagy azért, hogy végre legyen egy kis időnk csak úgy lerogyni a kanapéra, és megnézni a kedvenc sorozatunkat. Egyedül. Békében. Azonban kutatások újra és újra igazolják, hogy milyen fontos az alvás a szellemi és testi egészségünk, valamint a hangulatunk szempontjából. Szóval kedves anyuka, ma este feküdj le időben!
2. Relaxálj
Legyen az jóga, meditáció, relaxáció vagy “mindfulness” (tudatos jelenlét), ha beépítesz valamilyen pihentető szokást a mindennapjaidba, az segíteni fog a központodban maradni, és megtartani a harmóniát önmagaddal és a világgal.
3. Egyél egészségesen
Persze, könnyebb mondani, mint csinálni, de az egészséges táplálkozás tényleg sokkal fontosabb, mint gondolnád. Ma már tudjuk, hogy az, hogy mi kerül a tányérodra nemcsak a testi egészséged, de a hangulatod és lelki állapotod is befolyásolja.
4. Hívd fel a barátnő(i)det
Elsőként azt a barátnődet, akivel úgy tudtok szakadni a nevetéstől, hogy közben kicsordul a könnyed! Még jobb, ha találkozni is tudtok. Rendszeresen hozz össze csajpartikat, mert biztos, hogy egészen új emberként térsz haza egy-két óra felhőtlen dumcsizás és kacagás után.
5. Mondj nemet
Anyaként rengeteg helyen kell helytállnod, a “megtennéd?”/ “elvállalnád?” kérések pedig folyamatosan elárasztanak. Mielőtt ismét rábólintanál valamire, tedd fel magadnak a következő kérdéseket: Muszáj megtennem ezt most? Meg akarom tenni? Ad nekem energiát? Ha egyik kérdésre sem tudsz igennel felelni, a kérésre a válaszod egyértelműen NEM legyen.
6. Kérj segítséget
Egyszerűen képtelenség mindent totálisan egyedül elvégezni. Már így is szupernő vagy, szóval menj szépen, és kérj segítséget! Ha megteheted, keress egy jó takarítónőt, vagy találj valakit, akivel felváltva vigyázhattok egymás gyerekeire.
7. Menj ki a természetbe
Ha úgy érzed, menten elszakad a cérna, menj ki egy kicsit a friss levegőre, és töltődj fel a természet erejével. Ha nincs túl hideg, vedd le a cipőd, és járkálj egy kicsit mezítláb. Egy kiadós séta az erdőben, a tóparton vagy egyszerűen a háztömb körül, felér egy terápiával.
.

A cikk itt folytatódik!