3 derékkímélő gyakorlat kismamáknak

A derekadat fogod kímélni azzal, és gyereked is örülni majd, ha nem a magasból nézel le rá, hanem odaülsz mellé olvasgatni vagy játszani. Már most, a várandósság kilenc hónapja alatt is rendszeresítheted ezeket a földön ülve végezhető gyakorlatokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 18. bencze.aron

A derekadat fogod kímélni azzal, és gyereked is örülni majd, ha nem a magasból nézel le rá, hanem odaülsz mellé olvasgatni vagy játszani. Már most, a várandósság kilenc hónapja alatt is rendszeresítheted ezeket a földön ülve végezhető gyakorlatokat.


Nemcsak arra valók, hogy megszokjad a földön ücsörgést, hanem természetesen közük van a sokat hangoztatott tartásjavításhoz is. Lehetséges, hogy eleinte nagyon kényelmetlennek fogod találni némelyik pózt, sőt, talán fájni is fog. Ebben az esetben változtass egy kicsit, tartsd rövidebb ideig, de másnap megint próbálkozz vele. Kitartó munkával csodálatos fejlődésen mehetsz keresztül, a sok ücsörgéstől elmerevedett ízületeid lényegesen hajlékonyabbak, erősebbek lesznek, és biztosan számíthatnak a tartóizmok támogatására is.

1. Pillangóülés

Kezdd szorosan a fal mellett! Szorítsd a hátadat a farokcsontodtól a válladig a falhoz úgy, hogy a derekad is odasimuljon. Húzd be a hasad, emeld fel a fejed úgy, hogy pontosan előre nézz. Húzd fel a térded, illeszd össze a talpad, majd nyisd szét a térded, amennyire csak tudod. Emeled ki a mellkasod, vegyél mély levegőket. Tartsd ezt a pózt legalább egy percig, közben enyhén rugózhatsz vele. Figyelj arra, hogy a vállad mindig egyvonalban legyen a medencéddel! Gyakorolj pár napig így, majd próbáld ki, milyen érzés, ha mindezt nem a fal mellett, hanem a szoba közepén csinálod. Ki tudod egyenesíteni a hátad? Egyvonalban marad a vállad és a medencéd? Milyen változást érzel akkor, ha két párnát raksz magad alá? És ha megtámaszkodsz hátul mindkét karoddal? Ügyelj a szimmetrikus tartásra, ne dőlj egyik irányba se!

2. Terpeszülés

Először ezzel is fal mellett próbálkozz a pillangóülésnél írottak szerint. Tartsd legalább egy percig, nyisd szét a lábad minél jobban, a lábfejed pedig húzd vissza. Végül dőlj előre finoman, miközben végig nagyon ügyelsz a hasad behúzására (köldök a gerinc felé!). Emeld ki a mellkasod! Utána csináld a szoba közepén, és a karoddal is segíts minél inkább széttolni a combod. Akassz egy-egy kendőt, sálat vagy gumikötelet a talpadba, majd húzd magad felé a lábfejed úgy, hogy ne dőlj el egyik irányba se. A testtartás javításán túlmenően a belső combizmokat is remekül erősíti.