4 olaj, ami garantáltan jót tesz az egészségednek

A zsír helyett-mellett egyre többen főznek növényi olajokkal, az egyes fajtákról azonban még mindig keveset tudunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 26. szabo.daniel

A zsír helyett-mellett egyre többen főznek növényi olajokkal, az egyes fajtákról azonban még mindig keveset tudunk.


Kutatások bizonyítják, hogy egyes olajak akár betegségek kúrálásáara is használhatók.

Olívaolaj, a szépség forrása

Amellett, hogy újfajta ízekkel gazdagíthatod az étrendedet, az egészségedért is teszel azzal, ha többféle növényi olajat használsz. Az egyes fajták az adott növényre jellemző zsírsavösszetétellel rendelkeznek. A zsírsavakat a szénatomok közötti kettős kötések számával is szokták jellemezni, ez alapján kettős kötést nem tartalmazó telített, egy kettős kötéssel rendelkező egyszeresen telítetlen és több kettős kötést tartalmazó többszörösen telítetlen zsírsavakat különböztethetünk meg. Az esszenciális zsírsavak olyan többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyeket az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért kizárólag a táplálkozással vihetjük be a szükséges mennyiséget. Ide tartozik a linolsav (omega-6) és az alfa-linolénsav (omega-3).

A telítetlen zsírsavak, különösen a többszörösen telítetlenek, számos betegség ellen védenek: a szív- és érrendszeri megbetegedések mellett például a cukorbetegség és a daganatok kialakulásának kockázatát is csökkentik.

Olívaolaj: a mediterrán „gyógyszer”

Világossárga vagy zöld színű, könnyen emészthető olaj. Antioxidáns hatású A-, D- és E-vitaminban rendkívül gazdag. Segít megelőzni az érrendszeri megbetegedéseket, a trombózist és a magas vérnyomást, gátolja a zsírok lerakódását az erekben. Egyben gyógyít is: reumatikus panaszok esetén például hasznos lehet az olívaolajos masszázs.

Felhasználása: Salátákhoz, tésztaszószokhoz, sütéshez és főzéshez egyaránt ideális, fűszerolajokat is érdemes belőle készíteni.