5 gyakori bőrprobléma a terhesség alatt

Ragyogó bőr, dús haj és ellenállhatatlan vonzerő - a legtöbben így írják le a várandós kismamák külsejét. Azonban vannak kevésbé szerencsések, akiknek bizony meggyűlik a baja a különböző bőrproblémákkal. Melyek ezek, és persze, mit lehet tenni ellenük?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
várandósság
2018. július 05. Babaszoba
A terhesség során a szervezetünkben végbemenő hormonális változások a bőrre is hatással vannak, ez pedig befolyásolhatja a bőr pigmentáltságát vagy a pattanások számát. A vízvisszatartás (és az egyre fokozódó kimerültség) püffedt karikás szemeket okozhat, a vérkeringés fokozásával együtt járó értágulatról nem is beszélve. A nők legalább felénél kialakul a terhesség során valamilyen bőrprobléma. Ezek a leggyakoribbak.

Melazma

A megemelkedett ösztrogén- és progeszteronszint serkentő hatással van az úgynevezett melanocitákra, vagyis azokra a sejtekre, melyek a bőr árnyalatáért felelős pigmenteket termelik. Ennek eredménye, hogy a bőrön sötét foltok jelenhetnek meg.
Mit tehetünk ellene?
A legfontosabb a napfény kerülése, illetve a megfelelő, erős fényvédők használata. A napfény ugyanis csak még sötétebbé teheti a foltokat, vagy hiperpigmentációt okozhat. A szülést, illetve a szoptatás abbahagyását követően kipróbálhatunk a bőrt világosító krémeket, bőrradírokat, vagy speciális, kozmetikai szalonokban végzett bőrcsiszolást, mikrodermabráziót is.

Dermatitisz

Szintén a hormonális változásokra vezethető vissza a dermatitisz, vagyis a bőrgyulladás, mely főként az arcon jelentkezik. Tünetei közé tartozik például a bőr kipirosodása, viszketése, kiszáradása, érzékennyé válása.
Mit tehetünk ellene?
Érdemes bőrgyógyásszal konzultálni, aki speciális gyulladáscsökkentő krémeket írhat fel. Otthon is használjunk nyugtató, hipoallergén kozmetikumokat, melyekben nincs sem illatanyag, sem színezék. A speciális, rosacea ellen alkalmazott szerek is segíthetnek, mert kiegyensúlyozó hatással vannak a bőráramlásra. Az alkoholtartalmú termékeket kerüljük, és gondoskodjunk a megfelelő fényvédelemről is. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a gyulladások fellángolását bizonyos élelmiszerek (pl. a tejtermékek) is okozhatják!
A bejegyzés itt folytatódik.