Egy héten többször is járunk szupermarketekbe, hogy beszerezzük a mindennapi élethez szükséges ennivalókat. Ám valószínűleg nem sokszor gondolunk bele, hogy a rutinná vált vásárlás alatt mennyi kórokozó les ránk – méghozzá a bevásárlóközpontok legváratlanabb helyeiről.
A Daily Mail Australia most közzétett egy listát, a közelmúlt vizsgálatai alapján melyek a legfertőzőbb részei a szupermarketeknek – a cikk elolvasása után valószínűleg senki nem fog elfelejteni kezet mosni a beszerzés után!
1. Gyümölcsök és zöldségek
A legtöbben úgy válogatunk gyümölcsöt és zöldséget, hogy megnézegetjük, megfogjuk, megforgatjuk őket, hogy lássuk, milyen állapotban vannak, mennyire kemények. Mivel azonban rajtunk kívül ezt mások is biztosan megteszik, nem meglepő, hogy sok százan is megtapintják a portékákat, mielőtt azok a kosárban landolnának. Kiváló forrásai tehát a kórokozóknak, amik megülnek a horpadásokban és mélyedésekben; elég egy kis sérülés a gyümölcsön vagy zöldségen, és szinte a teljes ételt megfertőzik.
2. Futószalag
A Michigan State University-n végzett kutatás során 42 szupermarket futószalagjait vizsgálták meg, és az eredmény sajnos nagyon megdöbbentő lett. Gombákat, penészt, staphylococcus és coliform baktériumokat kerestek, és igen – mindegyiket megtalálták azon a helyen, ahova a megvásárolni kívánt árukat pakoljuk.