6 dolog, amivel a legtöbb szorongást kelted a gyerekben

A gyerek szorongására sokszor még a legjobb szülők is rátesznek egy lapáttal. Mutatjuk, mi az, amit szülőként érdemes elkerülnöd.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szorongás
2018. szeptember 18. Dívány

A gyerek szorongása nem a szülő hibája, az viszont könnyen lehet, hogy egyes szülői gyakorlatok csak rátesznek egy lapáttal. Egyáltalán nem könnyű manapság gyereknek lenni, és hogy amerikai felmérések szerint halálra szorongják magukat a mai tinik. Ennek hátterében a digitális világtól kezdve a túlféltő nevelésen át a szülői stresszig sok minden állhat. A Washington Post családkutatással is foglalkozó újságírója, Karen Banes azokat a lehetőségeket vette sorra, amelyekkel szülőként hozzájárulhatunk a gyerekeink szorongásához.

Túlféltés

A gyerekek gyakran táplálják a szülők érzelmeit is: ha ők szoronganak, hajlamosak vagyunk mi is átvenni ezt. Izgulnak, mi is izgulunk. Amikor épp arra van szükségük, hogy erősek legyünk, kis receptoraikkal mégis megérzik, hogy legbelül nem vagyunk azok. Nehéz dolog ez, de kordában kell tartanunk az érzéseinket, hiszen a gyereknek arra van szüksége, hogy a szülő legyen az érzelmi bástyája, az, aki megérti, támogatja, és ha kell, tanácsot ad – írja Banes.

Túlzott támogatás

Mind szeretünk kiállni a gyerekünkért, de vannak helyzetek, amikor a gyereknek teszünk rosszat és csak fokozzuk a szorongását a túlzott támogatásunkkal. Ha elmesél egy problémát, ami a suliban történt, nyilván azonnal berohannál, hogy megoldd helyette, de Banes szerint nem ez a jó megoldás. Egyrészt azért nem, mert ha a gyerek bizalmasan elmondott valamit, nem túl jó ötlet azt azonnal kiteregetni, másrészt, ha berohansz azonnal a suliba, abból azt is érezheti, hogy nem hiszel abban, hogy meg tudja oldani a problémáit.

A cikk itt folytatódik.