6 egyszerű tipp a gyors bilire szoktatáshoz

Szobatisztaság gyorsan? A hatékonyság érdekében nem kell mást tenned, mint megvárni a megfelelő időpontot!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 20. czefernek.lena

A bilire szoktatás folyamata nem feltétlenül kell, hogy elhúzódjon, ha a megfelelő időben kezdünk neki a feladatnak. Egyes gyerekek már 18 hónaposan fel vannak készülve az átállásra, míg másoknál meg kell várni a három éves kort is. Annál gyorsabban sikerül ugyanis a bilire szoktatás, minél felkészültebb rá a gyermek fizikálisan és mentálisan. Ellenkező esetben hosszú és nem mindig kellemes folyamatnak nézünk elébe. Az eHow.com 6 pontban gyűjtötte össze a fontos tudnivalókat.


Mérd fel, alkalmas-e már?

Vannak olyan speciális jelek, amelyek segítségével megállapíthatod, hogy gyermeked felkészült-e már a bilire szoktatásra, például ha egyre hosszabb ideig száraz a pelusa. Ez arra utal, hogy már vissza tudja tartani a vizeletét bizonyos ideig. A rendszeres bélműködés szintén elengedhetetlen, és előfordul, hogy maga kéri a kakis pelenka levételét, esetleg tájékoztat is arról, hogy most be kell mennie a mosdóba, pelenkástul. Ez mind azt jelenti, hogy már odafigyel arra, hogy a nagydolgot a vécében kell elvégezni. A gyerek azt is kérheti, hogy had’ hordjon nagyobb gyerekeknek való alsóneműt és hogy használhassa a bili helyett a nagyoknak való vécét.

A fizikai és a mentális érettség, azaz a bili elfogadása egyaránt hozzájárul, hogy az átszoktatás zökkenőmentes és rövid legyen.

Szerezz be egy gyerekeknek való bilit!

Ez lehet egy hagyományos, műanyag, földre helyezhető darab, de az is jó, ha a sima vécé tetejére helyezhető gyerekülőkét választunk, Mindez azt a célt szolgálja, hogy a gyerek – kisebb méretei ellenére – kényelmesen tudjon ülni az ülőkén.

Vegyél több váltásnyi fehérneműt!

Mivel az első időszakban törvényszerű, hogy előfordulnak majd kisebb-nagyobb balesetek, nem árt jó előre beszerezni néhány plusz gyerek alsót, hogy ne kelljen minden egyes eset után nagymosást csinálni. Kerítsünk nagy feneket a dolognak: azaz magyarázzuk el, milyen klassz, hogy már nagy gyerekeknek való bugyit hordunk és mindig dicsérjük meg, ha – akár rövidebb időközönként is – sikerült szárazon tartani.

Részesítsd különleges bánásmódban!

Találjunk ki valami jutalmat arra az esetre ha használja a bilit! Ez lehet egy kis cukorka vagy egy matrica, amit akkor is megérdemel, ha csak üldögél a vécén, kimegy a fürdőszobába vagy szárazon tartotta a bugyiját. Bármilyen apró sikerélmény éri, a jutalom mellett mindig dicsérd meg az eredményért!

Segíts neki használni a bilit!

Eleinte gyakran vidd ki a fürdőbe, és mindig dicsérd vagy jutalmazd meg ha száraz maradt a bugyija és használta a bilit! Ha fizikálisan már érett a dologra, nagyon hamar ki fog alakulni nála, hogy magától szeretne kimenni.

Neked is figyelned kell a jelekre, hogy mikor van szüksége a mosdó használatára. Ilyen lehet ha a gyerek fészkelődik, a nemi szervéhez teszi a kezét, váratlanul csendben marad és máshova összpontosít játék közben. Ha felismered az üzenetet, gyorsan vidd ki a fürdőbe és megint dicsérd meg, amiért a bilit használta!

Maradj mindig pozitív!

Fontos a lelkesítés, még akkor is, ha éppen baleset történik! A teljes bilire szoktatás több hetet vagy akár hónapot is igénybe vehet, ezért a közben fellépő baleseteknek nem szabad nagy feneket keríteni. Csak takarítsuk el az eredményt és bátorítsuk a gyereket arra, hogy legközelebb sikerülni fog.

Ha azt szeretnéd, hogy gyermeked hamar szobatisztává váljon, fontos, hogy megvárd, amíg éretté válik a feladatra, és ne kelts benne bűntudatot a balesetek miatt.