6 lépés a jó anya-gyerek kapcsolatért

Az élet, mint tudjuk, nem tökéletes. A kapcsolatok bonyolultak és több okból kifolyólag eltávolodhatunk egymástól szeretteinkkel. Szülőként a te felelősséged, hogy veled és a gyermekeddel ez ne történjen meg.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. november 27. Babaszoba

Hozd helyre a kapcsolatotokat!

Íme néhány jel, ami arra utal, hogy egy kis javításra szorul a kapcsolatod a gyermekeddel:

– Nem kommunikáltok. A gyermeked nem bízik benned, nem őszinte veled, nem nyitott a társalgásra.
– A gyermeked viselkedése rosszabbra fordult.
– Úgy érzed, kimerítő számodra a gyermekeddel töltött idő, és nem élvezed azt úgy, mint régen.
– A gyermeked tiszteletlen veled.
– A gyermeked visszahúzódóvá vált.

Hozd helyre a kapcsolatotokat!

Hozd helyre a kapcsolatotokat!

Ha úgy érzed, eltávolodtatok egymástól, az alábbi 6 lépés segíthet.

  1. Gondold át, te miben hibázhattál

Őszintén gondold végig, vajon mi vezetett idáig, mi okozta a szakadékot kettőtök között? Túl elfoglalt voltál? Esetleg túl sokat stresszeltél mostanában és nem figyeltél oda a gyermekedre? Vagy goromba voltál vele?

Gyakran csak arra figyelünk oda, a gyermekünk milyen hibákat követ el és nem vesszük észre, hogy mi is ártunk a kapcsolatunknak. Ha figyelmetlenek, ingerlékenyek vagy idegesek vagyunk, megfizetjük az árát. Ha rájöttél, hogy te is hibáztál, ne büntesd magad, hanem törekedj arra, hogy helyrehozd a hibáidat.

  1. Hozd helyre a hibáidat

Eljött az ideje egy őszinte beszélgetésnek a gyerekeddel. Ismerd el, hogy igazságtalan voltál vele és kérj tőle elnézést. Most ne arra figyelj, ő miben hibázott, hanem arra, hogy az általad okozott károkat helyrehozd. Ezzel példát is mutatsz neki, tudni fogja, mit kell tennie, ha a jövőben ő fog megbántani másokat. Ahelyett, hogy azt mondanád neki: „ha rendet raktál volna a szobádban, nem lettem volna olyan goromba”, mondd ezt: „ne haragudj, hogy mostanában olyan feszült voltam”.

Ismerd el, ha igazságtalan voltál vele és kérj elnézést

Ismerd el, ha igazságtalan voltál vele és kérj elnézést

  1. Változtass a negatív mintákon, alakíts ki új szokásokat

Ebben a lépésben találkoznak a szavak és a cselekedetek. Einstein azt mondta egyszer: az őrültség azt jelenti, hogy újra és újra ugyanazt a dolgot csináljuk, de más eredményt várunk. Ha folyton harcoltok valami miatt, változtass. Süss közben egy finom sütit, kapcsolj be klasszikus zenét. Ha az esti lefekvés a kritikus pont, találj ki új esti rutint.

A cikk még nem ért véget. A folytatás a Babaszoba oldalán érhető el!