6+1 tipp kisgyerekes nyaraláshoz

Ha olyan gyereked van, aki mindig nyugodt, és akivel minden közös tevékenység maga az öröm és felüdülés - na, akkor most légyszi' ne figyelj ide, legfeljebb akkor, ha szeretnéd gyakorolni a compassiót szülőtársaiddal, akik lehetőleg több nem egyszerű gyerekkel nyaralnak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2017. július 05. Hojdák Annamária

Korábban írtam róla, mik lehetnek a kisgyerekes nyaralás nehézségei. Most, mint ígértem, azzal folytatnám, hogyan próbáljuk mi kivitelezni ezt, pontosabban milyen tanulságaink születtek az elmúlt öt évben egy illetve két ded mellett.

1.Nem szabunk mindent a gyerekekhez. Vagyis nem csinálunk csupa „a gyereknek ez a jó” dolgot, amihez semmi kedvünk. Olyan programokat keresünk, amelyek számunkra is örömteliek.

2. Feszegetjük a határaikat valamelyest. Vagyis, ha most nem akkor altatunk, meg nem úgy, mint otthon, annyi baj legyen. Ha most hideget ebédelünk és meleget vacsorázunk, vagy akár sátorban alszunk, lavórban mosdunk – az mind tökéletesen túlélhető dolog, elég sokan túlélik világszerte.

3. Nem ingereljük őket túl. Na, erre viszont vigyázni kell szerintünk. Ha van valami nagyon érdekes, akkor a 2. szabály felülírja ezt, de úgy általánosságban igyekszünk lassabbra venni a tempót, mint ha nélkülük lennénk.

4. Váltjuk egymást. Persze, így esély sincs semmi mi-szerűre, de mégis úgy tapasztaltuk, hogy az én-idő nyaraláskor is létszükséglet. Rendben, nem ülhetünk be ketten nyugiban a jakuzziba, de megadjuk az esélyt a másiknak, hogy egyedül beüljön – aztán meg fordul a kocka. Így azért mindig kipróbálhatjuk a hely adta lehetőségeket, és nem csak a gyerekfelügyeletről szólnak a nyaralós napok.

5. Kell valamennyi tervezettség. Nyaraláskor szeretnénk spontánabbul, esetleg komótosabban működni, de ez általában széteséshez vezet, az meg ok nélküli hisztikhez és ahhoz, hogy unalmukban, idegességükben egymást csépelik a dedek. Például muszáj gondosan eltervezni az utakat, mert gyerekkel sokkal rosszabb eltévedni 40 fokban, mint kettesben… Ezen a területen van hova fejlődnünk, de a tanulságokat mindig levonjuk;)

6. Mindig viszünk vizet, kalapot és hordozót. Megszólal a hordozási tanácsadó:)… De a hordozó tényleg nagy segítség lehet kisgyerekes nyaraláskor, akár akkor is, ha különben sosem hordoztatok. Ha van a közelben hordozós klub (országos lista ennek a csoportnak a fájljai között), onnan nagy eséllyel tudtok bérelni a baba mozgásfejlődési fázisának megfelelő eszközt. Jelentősen csökkenthető így a nyügikörök száma, ha városnézés vagy kirándulás a program.

+1 Igyekszünk lazák maradni. Ez talán a legnehezebb. Hiszen a gyerekes nyaralás általában jár némi nehézséggel és lemondással. Bemennénk megnézni a barlangot, de nekik nem lenne jó (mert az hideg, sötét és fura), bemennénk a múzeumba, de ők úgyse bírnák ki, berontanánk spontán módon a bányatóba, de az gyerekkel nem műkszik. Azt hiszem, kicsikkel nyaralva a legjobb lélekben valami laza hippi-üzemmódra váltani: lesz, ami lesz, sikerül, ami sikerül, próbáljuk élvezni, ami adott, nevetni azon, amin még lehet. Carpe diem, és ha valami menthetetlenül balul sül el – két év múlva már jó esetben vicces sztori lesz belőle.

 

Képek: Pinterest