7 technika hiszti ellen

Hiszti a boltban? Üti a testvérét? Nem hallgat rád? (Úgy értem, egyáltalán?) És néha nem bírod? Ne aggódj: minden gyereknek vannak kezelhetetlen pillanatai.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 10. szabo.daniel

Hiszti a boltban? Üti a testvérét? Nem hallgat rád? (Úgy értem, egyáltalán?) És néha nem bírod? Ne aggódj: minden gyereknek vannak kezelhetetlen pillanatai.


 

Két hete jöttünk le a Balatonra. Alig vártam már, hogy együtt legyek mindkét gyerekkel: a 2,5 éves Bandival és az egyéves Mártival. Tudtam, Bandit mennyire megviseli a hugi, hm, ottléte, az, hogy nekem a kicsire sokkal jobban oda kell figyelnem, hogy míg Bandit ott tudom hagyni egy könyvvel a kezében, amíg bepelenkázom Mártit, Bandira nem tudok annyi időt szánni. Igyekszem “quality time”-ot szakítani rá, amikor lehet, csak rá figyelek, de ez neki nem elég: még mindig nem tudta feldolgozni, hogy körülrajongott egykéből picit kevésbé körülrajongott nagyfiú lett.

És hisztis

Meg csapkod, néha lökdösi Mártit, megsértődik, és nem működik vele semmi, amit a józan anya, Dr. Spock, a Csodananny vagy az egyéb potenciális források ajánlanak. Nem tudok vele mit csinálni. Anyám többször kiakadt, hogy ő még nem látott ilyen gyereket, én meg magyarázok neki testvérféltékenységről meg a gyerek számára feldolgozhatatlan érzésekről, de ennek ő nem hisz, én pedig egyre fáradtabban próbálom kétszázadszor is elmagyarázni a fiamnak, hogy “nem, Mártut nem ütjük meg.” Olyan, mintha nem értené. Na ekkor gondolom azt, hogy a baj ezek szerint az anyai készülékben van.

Nem azt mondom, hogy mindenki rossz anya, akinek hisztis a gyereke. Sőt. Csak azt tudjuk mindannyian, mennyivel nehezebb úgy kezelni a gyereket, hogy közben mi magunk is baromi fáradtak vagyunk. És ha anyánál elszakad a cérna, a gyereknél is el fog.