7 vita, amiből a leggyakrabban lesz szakítás

A párterapeuták szerint legtöbbször így veszekszenek azok, akik később szakítanak is. A Dívány.hu cikke.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
házaspár
2017. augusztus 27. Dívány

Biztosan nincs két egyforma szakítás, ahogy két egyforma kapcsolat sem. Mégis úgy tűnik, a legtöbb pár esetében ugyanaz a hét veszekedéstípus kerül elő, mielőtt szétmennek. A lista persze korántsem teljes, a Huffington Post által megszólaltatott párterapeuták szerint azonban ezek a jelentek azok, melyekről praxisuk során a leggyakrabban hallanak.

#1 – Mintha csak szobatársak lennénk

Ezek a veszekedések a szexről szólnak. A probléma nyilvánvaló: eltűnt a kémia, eltűnt a szexuális feszültség, a szikra. A pár meredek lejtőn robog a szexmentes kapcsolatok ijesztően sötét rémképe felé. Úgy érzik, testileg semmi közük már egymáshoz, pedig szeretnék, ha lenne. A kapcsolatok mintegy negyven százalékát érintő szexmentesség sokszor szól azonban az intimitásról, az önértékelésről, a testképről is. Minél régebb óta tart, annál több a sérülés. Olyan, mintha teljesen idegenek lennénk, nem kívánsz már, nem vagyok vonzó a számodra. Ezekben a sérüléseinkben élünk, a változás pedig gyakran nem megy magától. A változásért tenni kell, ha pedig úgy érezzük, ez kevés, ne féljünk szakmai segítséget kérni.

#2 – Sose kellett volna összejönnünk

Már akkor se lehetett benned megbízni, már akkor se szabadott volna hinni neked . Minden párnak megvan a maga története. Egy ilyen történet az együtt megélt, emlékezetes jelenetekből íródik, legyen az valamilyen közös öröm, kínos szituáció vagy egy gesztus, amit az egyik fél akár évekig felhánytorgat a másiknak. Rajtunk múlik tehát, milyen jelenetekre emlékezünk a kapcsolatból, szívesebben idézzük-e fel a pozitív élményeket, vagy hajlamosak vagyunk inkább a sérelmeinket raktározni. Utóbbi esetben könnyen úgy tűnhet, a kapcsolat igazából sosem volt jó, a kezdetektől halálra volt ítélve, eddig is kár volt egyáltalán elhúzni. A cél természetesen nem az, hogy a közös múltat eltorzítsuk, és a történteket rózsaszín ködbe burkoljuk. Ellenkezőleg: az együtt töltött időszakról csakis akkor kaphatunk reális képet, ha abba is fektetünk energiát, hogy szép közös emlékeinket is felidézzük. Fényképekkel, videókkal, a nyaralásokon gyűjtött személyes ereklyékkel.

#3 – Sajnálom, hogy így érzed

Bocsánatot kérni sokféle módon lehet. Ez nem tartozik közéjük. Mi több, a másik érzései feletti sajnálkozás egész konkrétan azt jelenti, egyáltalán nem érdekel, hogy ő tulajdonképpen miért érzi így magát. Ha pedig restek vagyunk empátiát mutatni társunk felé, az már gyakran a vég kezdete, ha pedig a kapcsolatból tartósan hiányzik az érzelmi kommunikáció, azzal a különválás is garantált.

 

A teljes cikk itt olvasható.