9 érdekes kérdés – 9 egyszerű válasz a baba alvásáról

A kisbaba teljesen másképp alszik, mint mi felnőttek. Ismerkedj meg a pici alvásával, hogy nyugodtabbak legyenek az éjszakáid!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 05. szabo.daniel

A kisbaba teljesen másképp alszik, mint mi felnőttek. Ismerkedj meg a pici alvásával, hogy nyugodtabbak legyenek az éjszakáid!


Szükségünk lesz babaágyra?
Ha az együtt alvást a pároddal mind a ketten elfogadhatónak tartjátok, egyelőre nem. Bár a legtöbb családban azért néha bele kerül a baba, még akkor is, ha az éjszakát a szülői ágyban tölti. Hagyjátok nyitva ezt a kérdést, ágyat bármikor tudtok venni!
Miért kúszik előre álmában a legtöbb csecsemő?
Kúszni még az újszülött is tud! Igaz, ez még nem tudatos, hanem reflexes mozgás. Ha a talpacskáihoz ér valami, ellöki magát. Hason fekve a sok apró kis kapálózás eredményeként egyszer csak a kiságy sarkába préselődve találunk rá. Ennél is meglepőbb, hogy sok kisbaba hanyatt fekve is végre tudja hajtani ezt a mutatványt.

Nem fejlődne jobban a babám, ha egész éjjel mélyen aludna?
A felszínesebb alvásnak és az ébredéseknek életmentő szerepe van: aprócska babánk gyomra ugyanis igencsak pirinyó, így többször van szüksége táplálékra, valamint bármilyen probléma adódna, akár orrdugulás, akár lehűlés vagy túlmelegedés, neki pár perc is számít a túlélésben. A felszínes alvás, gyakori ébredés megóvja a babát a hirtelen csecsemőhaláltól is.
Úgy érzem, mindig akkor ébred, amikor én a legjobban alszom. Ez igaz, vagy már üldözési mániám van?
Míg a felnőttek alvási ciklusai körülbelül másfél órásak, addig a csecsemők ciklusai ennél rövidebbek, ötven-hatvan percesek, ezért az éjjeli felébredés szempontjából kritikus perióduson óránként vagy még annál is gyakrabban átesnek. Nagy az esélye, hogy az ébredés épp a te mély alvásod idejére esik.