9 tipp, hogyan hangolódjunk össze a gyermekünkkel!

Képzeld el, hogy hosszú, hosszú utazás után végre találkozhatsz szerelmeddel, legjobb barátoddal! Képzeld el, hogy ő éppen ideges, fáradt és ezért nem fogadja örömmel kitörő lelkesedésedet! Nem esne jól, igaz? Ezért kell nekünk is odafigyelnünk rá, hogyan hangolódunk rá - akár csak rövid időre magára hagyott - gyermekünkre!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 05. czefernek.lena

Képzeld el, hogy hosszú, hosszú utazás után végre találkozhatsz szerelmeddel, legjobb barátoddal! Képzeld el, hogy ő éppen ideges, fáradt és ezért nem fogadja örömmel kitörő lelkesedésedet! Nem esne jól, igaz? Ezért kell nekünk is odafigyelnünk rá, hogyan hangolódunk rá – akár csak rövid időre magára hagyott – gyermekünkre!


Szinte mindegy, hogy egy egész napara vagy csupán egy órára hagytuk magára, s az sem számít, hogy munka vagy egyéb elfoglaltság miatt történt meg az elszakadás. A phdinparenting.com szerzője szerint mindenképpen nagy gondot kell fordítani a gyermekünkkel való találkozás során az egymásra hangolódásra. A pici számára ugyanis mi vagyunk a legfontosabb személyek a világon, ezért úgy éli meg a velünk való újbóli találkozást, mint azt a fenti példa mutatja. Persze az ember lehet stresszes, fáradt, ami megnehezíti a hangolódást, s vannak olyan szülők, akiknek ez az igény nem is jön természetesen.

Ám a jó hír, hogy nekik is érdemes próbálkozniuk, mert az odafigyelés később mindkét fél számára meghozza a gyümölcsét! Íme, phdinparenting.com kilenc tippje, hogy könnyebben menjen a gyermekünkkel való összehangolódás!

1. Fontos a gyakori szemkontaktus!

Akár csecsemőről, akár totyogóról van szó, annál nincs is szebb, mint egy csendes zugban elmerülni egymás szemében. Erre a célra a szoptatás kiváló helyzetet teremt, de ha már abbahagytuk az anyatejes táplálást, akkor se mondjunk le erről az élvezetről. Az se tartson vissza minket, ha gyermekünk már elmúlt két éves…sőt, egy hatévessel is lehet ilyen módon meghitt, bensőséges kapcsolatot kialakítani!

2. Kapcsolj ki! Szó szerint!

Elhatározás kérdése, ám sok szülő mégsem tartja be az egyszerű szabályt: ki kell iktatni minden zavaró tényezőt, hogy gyermekünkkel felhőtlenül ki tudjunk kapcsolódni. Ha esetleg el is tervezzük, melyik az az időszak, amelyet csakis magzatunkra szánunk, akkor ne legyünk restek kikapcsolni a számítógépet, televíziót és mobiltelefont! Ha ezt hosszút távon gyakoroljuk, az nem csupán gyermekünkkel való kapcsolatunkra, de az egész család életére pozitívan hat majd!

3. Játssz vele!

Ha megtanulunk együtt játszani a gyermekünkkel, megismerjük, mi az, amit legszívesebben csinál, az az összehangolódást nagyban elősegíti majd. A gyermek életkorától függően akár már pár perc elmélyült játék is közelebb hozhat minket egymáshoz.

4. Aludjatok együtt!

Az együtt alvás nem csak a csecsemőkre, a nagyobb gyermekekre is jótékonyan hathat. Azok a gyermekek, akik nem magányosan alszanak, állítólag sokkal függetlenebbek és nagyobb biztonságban érzik magukat, elégedettebbek és boldogabbak társaiknál. Arról nem is beszélve, hogy a közös alvás egyik legcsodálatosabb velejárója az a közelség és relaxáltság, amely során a gyermekek sokkal könnyebben nyílnak meg számunkra.

5. Szoptasd!

Az anyukák számára bizony ez az első számú kötelék a gyermekekkel való hangolódásban. A szemkontaktus, az együtt alvás, sőt, még a közös játék is benne van ebben a csodálatos elfoglaltságban, amely akkor is bámulatosan gyorsan harmóniát teremt, ha csupán üvegből tudjuk táplálni gyermekünket.

6. Az ölelés mindenre jó!

Az ölelgetés gyakoriságának nem kell magszakadnia a szoptatás elhagyásával. Bátran találjunk ki extra öleléssel járó elfoglaltságokat, mint például a meseolvasás, összebújós beszélgetés! Mindkettőtöknek nehéz napja volt? Bizony, egy egyszerű ölelés erre is gyógyír lehet!

7. Dögönyözd!

Mindegy, hogy kisfiú vagy kislány, nyüzsgőbb vagy csendesebb típus, a legtöbb gyermek szereti, ha dögönyözik, csiklandozzák, birkóznak vele! Ez az örömteli testi kontaktus segít a gyermekeknek a régi sérelmek feldolgozásában, és erősíti a biztonságérzetüket. Elalvás előtt pedig jót tehet a mindennapi gondoktól való elszakadásban is!

8. A közös munka aranyat ér!

Ha nagyobb a gyermekünk, bizonyára észrevettük már, hogy a legjobb beszélgetések egy-egy közös munka során alakulnak ki közöttünk. Élvezi, ha segíthet az ebéd előkészítésében? Vagy éppen a teregetés során szegődik melléd? Néha ezek a hétköznapinak tűnő, közös elfoglaltságok is nagyon nagy segítséget nyújtanak az összehangolódásban!

9. A nevetés a legfőbb gyógyír!

A nevetés automatikusan közelebb hozza egymáshoz az embereket, s gyakran egy közös kuncogás is segít a gyermekeddel való összehangolódásban. Ha te is táplálod a gyermeked humorérzékét, azzal az élet egyéb területein is óriási segítséget adsz neki: a nevetés ugyanis fejleszti a memóriát, a kreativitást valamint a tanulást és a figyelmet. Ezen kívül csökkenti a stresszt és egyéb egészségvédő hatása is ismert.