9 tipp introvertált gyerekek szüleinek

Nincs azzal semmi gond, ha introvertált gyereked van. De azért lehet neki segíteni egy-két dologban, hogy könnyebben vegye az akadályokat, és magabiztos, elégedett maradhasson egy extrovertált világban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2018. augusztus 24. Dívány

A mai világ nem feltétlenül az introvertáltaknak kedvez. Iskolában, munkahelyen elvárás, hogy az ember szépen prezentáljon, kiharcolja magának azt, amire szüksége van, és ügyes legyen a networkingben. A gyerekektől is sokszor azt várjuk, hogy legyenek népszerűek, pattanjanak ki a színpadra, ha táncolni vagy szavalni kell – és ha vendégségben betesszük őket a gyerekszobába, akkor vidáman játszanak el az ismeretlen házigazda gyerekekkel.

Szülőként sokan csalódottak, ha az ő gyerekük inkább a kezüket szorongatja, minthogy belevesse magát a játékba, és ha valaki megszólítja, csak némán néz maga elé. Az is furcsa lehet, hogy otthon, biztonságban sokszor csak elvan magában, mindenféle képzeletbeli lényekkel játszik, és nem fecseg a vacsoraasztalnál.

Tény, hogy amit ma egy munkahelyen például elvárnak az emberektől (pl. jó kommunikációs készség, csapatszellem, és jó tárgyalási készségek) azok nem feltétlenül introvertált jellemzők. De szerencsére az is igaz, hogy egyre inkább felismeri a világ, hogy kár tehetséges embereket nem figyelembe venni pusztán azért, mert nem jól képviselik magukat.

Egyre többször hallani az introvertáltak értékeiről, és annak is érdemes örülni, ha a te gyereked is introvertáltnak  bizonyul.

Az introvertált gyerekek is csak gyerekek

Az introvertáltság azért nem azt jelenti, hogy ufó valaki, és hogy teljesen jól elvan egész életében egyedül egy ingerszegény szobában. Az intorvertált gyerekek is gyerekek, és ugyanúgy szükségük van a szüleik elfogadására, és általános gyerekszórakozásokra, mint cserfesebb társaiknak. És az is tény, hogy bizonyos helyzetek nehezebben mennek nekik. Ha szülőként nem segítesz megküzdeni ezekkel a nehézségekkel, akkor fennállhat a veszély, hogy az introvertált gyereked magába forduló vagy önbizalomhiányos lesz. Hogyan segíts neki?

1. Lassan, fokozatosan vidd bele új helyzetekbe

Az introvertáltak új környezetben, vagy sok ember között nehezebben oldódnak fel, mint fesztelenebb társaik. Pedig sok ilyen helyzet adódik az ő életükben is: új iskolába, óvodába kerülnek, szülinapi buliba mennek, vagy gyerekprogramra viszitek őket. Érdemes az ilyen helyzetekbe korán érkezni vele. Legyetek ti az első vendégek a buliban, vagy érkezzetek korán a suliba. Így nem ő kerül be újként egy csapat gyerek közé, hanem „hozzá érkeznek” a többiek. Van ideje akklimatizálódni, mindent alaposan megfigyelni, mielőtt bármi aktivitást várna el tőle a környezet.

A cikk folytatásához kattints.