A 13. hét

Még nem növekedtél óriásbálna méretűre, vére elmúlt az émelygés és a libidód is visszatért…köszöntünk a második trimeszter elején! Helyezd magad kényelembe, dőlj hátra és élvezd a terhességet!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 08. czefernek.lena

Még nem növekedtél óriásbálna méretűre, vére elmúlt az émelygés és a libidód is visszatért…köszöntünk a második trimeszter elején! Helyezd magad kényelembe, dőlj hátra és élvezd a terhességet!


Van olyan kismama, aki kifejezetten megijed, mikor enyhülnek a kezdeti kellemetlen tünetek. Az állandó fáradtság és émelygés, a gyakori vizelési inger és szédülés megszűnésével együtt a terhesség összes jele megszűnt. A szépen gömbölyödő pocak ilyenkor még nem mindenkinél látványos, így aztán a kismama szervezete az eddigi megpróbáltatások ellentétét éli át, hiszen szinte duzzad az energiától. Kedves leendő anyukák! Minden rendben van, sőt!

A jó hír, hogy az émelygések megszűnésével és melleink csodálatos növekedésével párhuzamosan lassan visszatér a libidónk is. És mivel a várandós nők szervezete érzékenyen reagál minden külső ingerre, az is előfordulhat, hogy nem mindennapi szexuális élményekben lehet részünk az elkövetkező néhány hónapban. Azért némi kényelmetlenséggel is számolni kell: a mellek ilyenkor megfeszülnek, sokaknál pedig a méhszalagok nyúlása okoz kellemetlen tüneteket. A szúró hasi vagy lágyéktáji érzés sajnos normális jelenség.

 

A kisbabánk a 13. hétre már akkora, mint egy kisebb narancs, hossza 7 centiméter körüli,  súlya körülbelül 20 gramm. A pici hangszálai, gégéje most kezd kialakulni, szemhéja is most fejlődik ki. Helyükre kerülnek a belső szervei (a belek már szinte teljesen visszahúzódnak a köldökzsinórból és a máj és a hasnyálmirigy is megkezdi a működést). A magzat ekkor már ökölbe tudja szorítani a kezét, amelyet néha szopogat is. Csontozata, koponyája megkeményedik, szemei közelítenek az orrhoz, fülei a helyén vannak, állkapcsában pedig kialakulnak a fogkezdemények.  Már láthatóak a külső nemi szervek, ám az ultrahangos felbukkanásra még picit várnunk kell.

Mivel a 13. héttől a vetélés kockázata is alacsonyabb, a szülők nagy része a második trimeszter elején megnyugszik. Most már nyugodtan elmondhatod az örömhírt mindenkinek! Mivel a pocakod még nem nőtt nagyra, és nem lehet tudni, milyen tempóban fejlődik majd, egyelőre bánj csínján a ruhavásárlással, nehogy néhány hét után kinődd a vadiúj alakodra beszerzett vadiúj darabokat!