A 14. hét

A második harmad elején mindent rózsaszínben látsz. A pocakod éppenhogy nőni kezdett, viszont a dekoltázsod már-már túl vadító egy kismamához. Ezek a nyugodt és felhőtlen hetek ideálisak rá, hogy előre kipihend az elkövetkezendő időszak megpróbáltatásait.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 14. czefernek.lena

A második harmad elején mindent rózsaszínben látsz. A pocakod éppenhogy nőni kezdett, viszont a dekoltázsod viszont már-már túl vadító egy kismamához. Ezek a nyugodt és felhőtlen hetek ideálisak rá, hogy előre kipihend az elkövetkezendő időszak megpróbáltatásait.


A 14. hét a terhesség legszebb időszakainak egyike. Tele vagy energiával, ráadásul a tested még nem engedett a várandósság mindent átalakító démonjának. A pocid épphogy elkezdett nőni, viszont a dekoltázsod vadító. Használd ki ezt az időszakot, amikor a libidód is újra feléledt, sőt!

Némi kellemetlenséget okozhat ugyan az ínszalagok húzódásával és a belső szervek átrendeződésével együtt járó összehúzódás vagy enyhe nyomó érzés. A tested elkezd termelni egy relaxin nevű hormont, amely arra szolgál, hogy az inak és izmok el tudjanak lazulni, s a medence alkalmassá váljon a szülésre. Ez átmenetileg hátfájást eredményezhet, de sokat segíthetsz magadon rugalmasságot fejlesztő tornagyakorlatokkal (például jógával).

A kisbabád a 14. héten már akkora, mint egy őszibarack, hosszúsága körülbelül 8-9 centi, súlya 65 gramm. A pici ujjlenyomatai már kifejlődtek, karjai a testhez képest arányos méretűek, bár lábai még rövidebbek. Amíg a mama méhlepénye táplál­ja a magzatot, addig a kicsi teste is szorgosan működik: babád iszik a magzatvízből, melynek hatására veséje vizeletet választ ki. Ez ki is ürül testéből, nemúgy a szintén termelődni kezdődő mekónium, az első bébi kaki.

 

A picinek ekkorra nő egy kevés haj a fején, és a szemöldöke is kialakul. A babád nem csak méreteiben növekszik ebben az időszakban: a hormonháztartása is alakulóban. Egyéb folyamatok is megindulnak: az idegrendszere működik már, így a nagyobb izmok engedelmeskednek az agyából leadott ingereknek. Ujjai képesek begörbülni, tud markolni és kezét ökölbe szorítani, sőt, karját is elforgathatja könyökből vagy csuklóból. Szíve most majdnem kétszer olyan szapora, mint egy átlagos felnőtté.

A magzat mozgásának érzékelését a 14-18. hétre teszik a szakkönyvek, így ha még nem érzed ezeket az apró ingereket, ne aggódj, előbb-utóbb alig fogod győzni a rúgkapálást! Élvezd ki a tested szabadságát és a 14. hét tevékenységi hullámait! Csinálj színes, kímélő programokat, vidd el a kedvesed moziba, színházba, kiránduljatok egy jót, vagy barátnőzz egy nagyot amíg még lehet!