A 15. hét

Lehet, hogy a 15. héten már érzed a babád mozgását a pocakodban, és tudni fogod a nemét is, de akkor se csüggedj, ha egyelőre csak azt tapasztalod, hogy szorít a nadrág. Ideje beszerezned néhány kényelmes ruhadarabot, hogy ebben a kellemes időszakban is csinosnak érezd magad!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 21. czefernek.lena

Lehet, hogy a 15. héten már érzed a babád mozgását a pocakodban, és tudni fogod a nemét is, de akkor se csüggedj, ha egyelőre csak azt tapasztalod, hogy szorít a nadrág. Ideje beszerezned néhány kényelmes ruhadarabot, hogy ebben a kellemes időszakban is csinosnak érezd magad!


 

A 15. terhességi hét a várakozás időszaka. Tested most látszólag nyugalmi állapotban van, még ha a felszín alatt komoly változások is zakatolnak. A babád már régóta mocorog odabent, ezt lassan te is érzékelni fogod. Van, aki már a 14. héten, de az is előfordul, hogy csak néhány hét múlva érzed majd apró lepkeszárnyak mozgását a pocakodban. Az biztos, hogy lassan kezdenek szorítani a nadrágok, de a jó hír hogy kezd visszatérni minden energiád!

Az első magzatmozgás megtapasztalása előtt az alábbi dolgok történnek kisbabáddal: megérkeznek a vérképző törzssejtek, amelyek a csontvelőben osztódni kezdenek. A pici most körülbelül 10 cm hosszú és 60-100 gramm, de az elkövetkezendő időszakban többet fog nőni, mint valaha! Testét most teljes egészében finom szőrzet borítja, de ne aggódj, ez később eltűnik. Babádnak ugyanakkor elkezd nőni a haja és a szemöldöke, szempillája. Bőre még vékony, átlátszó, de nyaka már igen jól fejlett, és immár hallja a szívverésedet, a gyomrod „zajait”, sőt, a külvilág hangjait is érzékeli. A magzat ennyi idősen a fényt is képes érzékelni, és mivel már gyakorolja a szopást és nyelést, az is előfordulhat, hogy csuklani kezd. Egyes babák az ultrahangfelvételen már ilyenkor is megmutatják magukat, de ne légy csalódott, ha még nem tudod meg, kisfiút, vagy kislányt hordasz-e a szíved alatt.

Saját testeden is változásokat tapasztalhatsz: a mellkas vénái kitágulnak, s nem csak a melled, de a mellbimbó udvara elkezd növekedni. Bőrödön – elsősorban az arcodon – előfordulhatnak barnás vagy vöröses foltok, ezek a terhességet követően fokozatosan eltűnnek majd. A köldöködtől lefelé elindulhat egy halvány csík, ami később egyre sötétedik, de ez is eltűnik majd a szülés után. Mivel a méhed a 15. héten már átlépheti a csípőcsontok magasságát,  érezni lehet a köldök alatt 7-8 cm-rel.  Ilyenkor szokás elvégezni az úgynevezett AFP-tesztet, amely a velőcsőzáródási rendellenesség kiszűrésére hivatott, de vigyázat – gyakran fordul elő álpozitív eredmény!

Mivel a babád hall már, ezért aztán mostantól te is tudsz kommunikálni vele. Hallgass zenét, énekelj neki, s figyeld meg, hogyan reagál a kellemes ingerekre! Ideje beszerezned néhány kényelmes ruhadarabot, a szűk nadrágokat már ne erőltesd magadra! Mivel még sokat fogsz nőni, óvatosan a vásárlással! Egy kölcsönnadrág ilyenkor életet menthet! Ha vissza is tért az energiád, arra nagyon ügyelj, hogy eleget pihenj, a kényelmes alváshoz állíts be megfelelő (nem túl meleg) szobahőmérsékletet, és próbálj a bal oldaladon feküdni, mert ez segíti a vér magzat felé áramlását. Ha a pocid akadályoz, nyugodtan párnázd ki! A súlygyarapodás elkerülhetetlen, de a fokozatos növekedés fontos, a bőrödnek és az egész testednek! Mozogj, étkezz tudatosan, és kezd el alkalmazni terhességi csíkok elleni trükköket.