A 19. hét

Már majdnem a félidőnél vagy, és ezt szervezeted is érzékeli: előfordul, hogy fáradékonyabb vagy a kelleténél vagy gyomorégést tapasztalsz, de ne aggódj, ezek természetes „tünetek”. Közben a babád arcvonásai egyre határozottabban alakulnak: a 19. héten már grimaszolni is tud.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 21. czefernek.lena

Már majdnem a félidőnél vagy, és ezt szervezeted is érzékeli: előfordul, hogy fáradékonyabb vagy a kelleténél vagy gyomorégést tapasztalsz, de ne aggódj, ezek természetes „tünetek”. Közben a babád arcvonásai egyre határozottabban alakulnak: a 19. héten már grimaszolni is tud.


A 19. héten már egyre markánsabb változásokat tapasztalhatsz a testedben: gyakran vagy fáradt, előfordulhat visszatérő gyomorégés is és most már egészen biztosan kinőtted a ruhatárad. Pihenj sokat (az elegendő alvás nagyon fontos), étkezz tudatosabban és egészségesen és szerezz be néhány kényelmesebb ruhadarabot. Most már nem szabad, hogy a nadrág nyomja a pocakodat! Mivel a testedben egyre több vér kering (ennek egyik hatásáról, a gyakori orrvérzésről már korábban írtunk), megnő a szervezeted vasigénye. Ez is okozhat fáradékonyságot, így a vasbevitelre különösen ügyelj! Mivel a baba élénk mozgása akadályozhat az elalvásban, fontos az elégséges mennyiségű B-vitamin bevitele is. Ez is segíti az alvást, de az sem árt, ha délután már nem fogyasztasz koffein-tartalmú ételeket.

A babád most körülbelül 0,17-0,23 kiló és 15 cm hosszú, szemre akkora, mint egy kisebb padlizsán. Testét halvány viaszréteg, más néven magzatmáz borítja, ez védi finom és átlátszó bőrét a vizes közegben, melyet jelenleg vékony szőrréteg borít. A haja már elkezdett nőni és szorgalmasan nekikezdett a bőr alatti zsírréteg raktározásának, ami ahhoz szükséges, hogy ne fázzon a születés után. Tejfog-csírái mögött kezdenek megjelenni az állandó fogak kezdeményei.

A pici szíve percenként 140-et ver, és már kortyolgatja a magzatvizet. Mivel a magzatmázból leváló darabokat néha lenyeli, ennek megemésztéséhez mája és epehólyagja már termeli az emésztőnedvet, s ebből képződik az első béltartalom, a meconium is. Egyéb fejlődések is végbemennek magzatod testében: megjelenik a vakbél és a gerincvelő körüli idegrostokat kezdi körülvenni a mielin, ami az idegbeáramlások irányításáért felel. A 19. hétre már napi, 24 órás ritmust követ a magzatmozgás, a légzési tevékenység és a szívritmus is.

A második ultrahang-vizsgálat időpontja a 18-20. hét körül esedékes, ennek elvégzéséről az előző héten már szó esett, de mivel most már valószínűbb, hogy babád „megmutatja” magát, ezért, na nem szeretnéd előre tudni a nemét, idejében szólj az orvosnak! Ilyenkor ugyanis a pici fiú hímvesszője már laikus számára is kivehető a felvételen. Ha a babád lány, petefészkében már megjelennek a kezdetleges petesejtek.

A pici most már tud grimaszolni, és mivel hallja a hangodat is, nyugodtan beszélhetsz hozzá vagy énekelhetsz neki. Ha hízásra hajlamos az alkatod, délutáni alvás helyett sétálj egy nagyot és egyél többször keveset, hogy elkerüld a gyomorégést. A légzőgyakorlatok is segíthetnek az elalvásban, de a legjobb, ha beiratkozol kismamatornára. Ha még nem tetted meg, itt az ideje kinézned egy szülés-előkészítő tanfolyamot is!