A 4 hónapos a csecsemő

Kisbabánk ügyesedik, már tartja a fejét, és ekkora korában már bátran visszük társaságba is, büszkélkedhetünk vele. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 29. bauknecht.hajnalka

Kisbabánk ügyesedik, már tartja a fejét, és ekkora korában már bátran visszük társaságba is, büszkélkedhetünk vele.


Evés

A hízás irama kissé lelassul, de aggódni nem kell, természetes folyamat, egyik oka, hogy többet mozog.Bár sok helyen már ajánlják ilyenkor a hozzátáplálást, kis gyümölcslevet, teát, igazából se szüksége nincs rá a baba szervezetének, se jól feldolgozni nem tudja még. Az anyatej, vagy ha szükséges, a tápszer tökéletes táplálék a négy hónapos csecsemő számára.

Alvás

Napközben háromszor alszik, éjszaka 10-12 órát kisebb megszakításokkal. Sok baba ekkora korára már ki-kihagy egy-egy étkezést az éjszaka folyamán, így akár 5-6 órát is alhat egyhuzamban.

Mozgás

Hason fekve fejét 90 fokban fenntartja akár hosszabb időre is. A felsőtestét is ügyesen kinyomja, így kényelmesebb neki ez a póz, kevesebbet erőlködik közben. Ráadásul ebben a helyzetben sokkal jobban meg tudja figyelni környezetét.

Oldalára fordul, de vannak babák, akik már ilyenkor hasról hátra gurulnak. Ám ha ez hat hónapos korig nem következik be, egyáltalán nem baj.

Az ültetéssel vigyázzunk, mert bár lehet, hogy látszólag egyenesen tartja a hátát, amíg magától fel nem tud ülni, semmiképpen se ültessük fel, párnákkal megtámasztva sem! Ha ölünkbe ültetjük, mindenképpen támasszuk meg a hátát!

Kommunikáció

Ha észleli, hogy fel akarjuk venni, már nyújtja a kis karját. Fejét a hang irányába fordítja, térlátása is fejlődik.

Megjelenik a megkülönböztető mosoly, amivel a szüleit örvendezteti meg. Idegenek láttára előfordul, hogy sírva fakad. A félelmet, ellenszenvet, haragot is ki tudja fejezni. Elkezd gagyorászni. Hangosan nevet már!

Játék

Felfedezi a kezét, játszik vele, szopja. A kezén kívül igyekszik minden más tárgyat is a szájába tömni.

A tárgyállandóságnak még nincs tudatában, ha egy játék eltűnik a szeme elől, akkor azt hiszi, örökre eltűnt.

Általában szeretik már a nyomogatható játékokat, azzal hosszabban is elszórakoztatja magát.

Hamar elunhatja magát egy-egy játék közben. Ilyenkor ne csak arra ügyeljünk, hogy új és új játékokat adjunk a kezébe, hanem a helyszíneket is váltogassuk.

Már tehetjük pihenőszékbe kis időre, pl. amíg mosogatunk, vagy vacsorázunk, hiszen nagyon szeret nézelődni, úgy jobban is lát.

Szereti a kukucskálós játékot is. Énekeljünk, meséljünk neki, szereti hallani a hangunkat!

Tehetjük lengőbölcsőszerű hintába, amiben minden irányba hintáztathatjuk, ez nagyon fejlesztően hat az agyműködésre, és persze a legtöbb baba hálás minden mozgatásért, ringatásért.

Vizsgálatok

Az e havi gyermekorvosi vizsgálat részeként újra beoltják, immár harmadszor ugyanazzal, amivel az előző hónapokban. (Di-Per-Te)