A 41. hét

A 41. hétre babád fejlődése már teljesen befejeződött. Ha még mindig terhes vagy, ne izgulj, jó esélyed van rá, hogy a pici bármelyik pillanatban elindul. Amennyiben ez nem történik meg, orvosod - a komplikációk elkerülése érdekében - rövidesen javasolni fogja a szülés mesterséges megindítását.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 24. czefernek.lena

A 41. hétre babád fejlődése már teljesen befejeződött. Ha még mindig terhes vagy, ne izgulj, jó esélyed van rá, hogy a pici bármelyik pillanatban elindul. Amennyiben ez nem történik meg, orvosod – a komplikációk elkerülése érdekében – rövidesen javasolni fogja a szülés mesterséges megindítását.

A statisztikák szerint a babák mintegy öt százaléka a kiírt időpontnál akár három héttel később is érkezhet. Ám ezt az orvosok azért nem szokták engedni, mert a túlhordás veszélyeket rejt magában mind az anyukára, mind a magzatra nézve. Mindenesetre a 41. héten még nincs miért aggódnod, bár elismerjük, ez az időszak már szinte végtelennek tűnik egy kismama számára.

Ha a szülés nem indult még meg, akkor nem csupán arra kell gyanakodni, hogy a pocaklakó túl jól érzi magát odabenn. Elképzelhető, hogy egész egyszerűen hiba csúszott a dokid számításába, ami a fogantatás pillanatának megbecsülését illeti.

A picid most már teljesen készen van odabenn, a magzatvíz mennyisége pedig egyre csökken. Az utolsó trimesztert is végigváró babák minden esetre nagyobb súllyal és több hajjal születnek meg, bár a gyerek súlya az utolsó hetekben még csökkenhet is. Magzatod most már körülbelül 3.2-3.5 kilogrammos és 53 centiméter hosszú lehet. A túlhordás veszélyeiről kérj az orvosodtól felvilágosítást, hiszen az egyénenként változó, és a vizsgálatok alapján dönthető csak el. A 42. hétig minden esetre nem kell túlaggódni a dolgot.

A szülés megindításánál az orvos különböző módszereket alkalmazhat, a méhnyak állapotától függően. A méhszájérlelés akkor lehet célravezető, ha a méhnyak még nem kezdett el kitágulni. Ez történhet helyben alkalmazott prosztaglandin készítményekkel, vagy „mechanikai” módszerekkel. Burokrepesztés nyitott méhszájon keresztül lehetséges, és teljesen fájdalommentes, a mechanikai inger pedig beindítja a fájásokat. Oxitocinos infúziót a méhizomzat összehúzódásának elősegítésére alkalmaznak, ami fájásgyengeség esetén is remek módszernek bizonyul.

Léteznek azonban természetes módszerek is, amellyel könnyíthetünk a helyzetünkön! Ilyen a szexuális együttlét (különös tekintettel a mellbimbó lassú, szakaszos ingerlésére, amely oxitocint termel, az orgazmushoz és a spermiumokhoz hasonlóan). Segíthetnek a hosszú séták, s lépcsőzés, sőt, az intenzív testmozgás is. Léteznek ezen kívül olyan homeopátiás szerek, amelyeket ilyen esetekben szoktak javasolni, de az is megteszi, ha olyan fűszernövényt fogyasztunk, amely nagyobb mennyiségben szülésindító hatású lehet (például: bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, majoránna, de minden olyan fűszernövény alkalmazható, amely alhasi vérbőséget okoz).

Mivel a terhességnek ebben a szakaszában valószínűleg már huszonötször ellenőrizted, hogy az összes teendődet elvégezted-e, és a fizikai állapotod miatt már semmi mást nem csinálsz, csak tűkön ülsz és várod a babád megérkezését, javasoljuk, hogy egy kicsit hagyjál fel ezzel a tevékenységgel. Próbálj meg – a befordulás helyett – nyitni a világra! Beszélgess a barátaiddal, csinálj egy fincsi üdítőt magadnak és nézd meg a kedvenc romantikus filmedet!