A bántalmazott gyerekből bántalmazó szülő lesz

Néhány évtizede egy atyai pofon vagy egy fenékre csapás még elfogadottnak számított, de ma már tudjuk, hogy az erőszak nem jó stratégia a gyereknevelésben. Akit viszont gyerekként a szülei bántottak, annak nagyon nehéz ezt a mintát levedleni, és szülőként másként viselkedni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
nevelés
2018. június 13. Dívány

A durva fizikai és verbális büntetések nemcsak hatástalanok, de életre szóló károkat okoznak a gyerekekben, ezt már több vizsgálat is kimutatta. Ennek ellenére nagyon sokan továbbra is alkalmazzák, egy 2013-as felmérés szerint például az amerikai szülők kétharmada már ütötte meg a gyerekét. De mit tehetsz, hogy levesd a rossz szülői mintát?

A Washingtoni Egyetem vizsgálata szerint a bántalmazott gyerekekből sokszor bántalmazó szülő lesz, ezzel pedig sokan küzdenek, mert szeretnének megszabadulni ezektől a béklyóktól. Susan Newman szociálpszichológus szerint ez nem lehetetlen, ugyanakkor nincs könnyű dolguk. Bántalmazott szülőknek szóló tanácsait öt pontban foglalta össze a Washington Post hasábjain.

1. Fogadd el a múltad!

Az első és talán legnehezebb lépés ahhoz, hogy ez a folyamat megtörjön, a saját bántalmazás felismerése és elfogadása. A fegyelmezés módja gyakran kulturális kérdés, és sokban függ attól, hogy hol és mikor nőtt fel valaki. Newman szerint az objektív visszatekintés a saját gyerekkorra kulcsfontosságú. “Felnőttként már képes vagy kellő távolságból visszatekinteni, és felismerni az ártalmas vagy fájdalmas pontokat, hogy ezt ne add tovább a gyerekednek” – mondja a kutató. Különösen fontosnak tartja, hogy az ember ellenálljon a “nem számít, belőlem is lett valaki” gondolatoknak, hogy ne kelljen megküzdenie a múlttal. “A rossz érzések azonban nem fognak megszűnni, csak másként öltenek testet.”

A cikk folytatásához kattints.