A béranyaság “az emberi test áruba bocsátása”

A béranyaság veszélyeire kívánják a jogalkotók figyelmét felhívni azok a feminista szervezetek, amelyek Párizsban a francia kormány támogatásával egy nemzetközi koalíciót hívtak életre a nők testének kizsákmányolása és áruba bocsátása ellen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2018. szeptember 24. MTI

“A béranyaság érdekében indított mozgalom 2010 óta egyre erősödik, ami számunkra elfogadhatatlan” – mondta a francia hírügynökségnek Marie-Josephe Devillers, a béranyaság elleni nemzetközi koalíciót kezdeményező Feminista leszbikusok nevű francia egyesület vezetője. A francia szenátusban szombat délután rendezett konferencián nyolc ország (Franciaország mellett Spanyolország, Kanada, Olaszország, Ausztria, Románia, Svédország és Ausztrália) 21 szervezete alapította meg a koalíciót.

Álláspontjuk szerint a béranyaság “a nők testének ugyanolyan áruba bocsátása, mint a prostitúció”.

“Azt szokták mondani, hogy a nők beleegyezésével történik, miközben a témáról szóló minden tanulmány rávilágít, hogy a nők indítéka a testük “kölcsönadására” családi nyomáshoz, mégpedig a pénzhez köthető” – mondta Marie-Josephe Devillers.

A béranyaság az európai országok többségében tiltott, Belgium, Hollandia, Nagy-Britannia és Görögország viszont engedélyezi, Európán kívül pedig Kanadában is legális.

A francia parlament elé ősszel kerül a bioetikai törvénytervezet, amely a mesterséges megtermékenyítés engedélyezését kiterjesztené egyedülálló vagy homoszexuális kapcsolatban élő nők számára is. A béranyaságot támogatók azt sürgetik, hogy a javaslatba kerüljön bele a béranyaság engedélyezése is, de ezt a francia kormány többször is kizárta.

“Egy nő testét arra használni, hogy kihordjon egy gyereket, amelyet utána nem tart meg, az emberi test áruba bocsátásnak kategóriájába tartozik” – írta pénteki közleményében Agnes Buzyn egészségügyi miniszter.