A családon belüli kommunikáció javítása

Életünk mindennapi rohanása közepette néha nem könnyű, hogy a legsürgősebb dolgok megvitatása mellett időt szakítsunk az életünket érintő apró-cseprő eseményekre, másokkal való kapcsolataink megbeszélésére is. Scheiber Dóra, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) gyermekorvosa - a Hogyan figyeljünk gyermekünkre? kiadvány hazai gazdája - segítségével néhány ötletet gyűjtöttünk a családon belüli kommunikáció segítésére.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 29. bencze.aron

Életünk mindennapi rohanása közepette néha nem könnyű, hogy a legsürgősebb dolgok megvitatása mellett időt szakítsunk az életünket érintő apró-cseprő eseményekre, másokkal való kapcsolataink megbeszélésére is. Scheiber Dóra, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) gyermekorvosa – a Hogyan figyeljünk gyermekünkre? kiadvány hazai gazdája – segítségével néhány ötletet gyűjtöttünk a családon belüli kommunikáció segítésére.


Az OGYEI szakember elsőként azt tanácsolja, szánjunk arra időt, hogy olyankor beszélgessenek, amikor a család tagjai nem fáradtak. „Ha mindenkire jut a kitüntetett figyelemből, akkor könnyebben elfogadják, amikor éppen a másikon van a sor” – jegyzi meg Scheiber Dóra, kiemelve: a szülő szenteljen figyelmet a gyermekek rajzaira, meséire és iskolai munkáira is! Különösen kisgyermekek számára nagyon fájdalmas, ha alkotókedvüket megfelelő dicséret és megjegyzés nélkül hagyjuk. Abban az esetben, ha a szülők nem fordítanak kellő figyelmet a kreatív kísérletekre, akkor a gyermek feladhatja próbálkozásait.

Közös programok

Az idősebb gyermekeket biztassuk arra – hoz újabb példát a gyermekorvos -, hogy meséljenek az iskolában történtekről és barátaikról! Amellett, hogy ez támogatást jelent számukra, lehetővé teszi, hogy időben értesüljön esetleges nehézségeikről.

Mérlegeljük azt is, hogy van-e olyan szabadidős elfoglaltság vagy házimunka, amit gyermekével együtt végezhetünk – tér rá a következő ötletre a szakember. Véleménye szerint a kapcsolatoknak nagyon jót tehet, ha meghitten, nyugodtan együtt tudnak tevékenykedni. Mint folytatta, gyermekünket ilyenkor példamutatással neveljük, ami jóval többet ér minden szónál!
Scheiber Dóra szerint keressünk minél több, beszélgetésre alkalmas időpontot. Ilyen lehet például a fürdés ideje, vagy a lefekvés előtti percek. „Nézze gyermekével együtt kedvenc TV-műsorát, ragadja meg az alkalmat, beszélgessen vele arról, mit is szeret benne” – fűzi hozzá. A szakember lényegesnek tartja a közös kimozdulásokat is. Ez lehet esetleg séta, kirándulás, rokonlátogatás, de akár hivatalos ügyek elintézése is. Hagyjuk, hogy néha gyermek döntse el, hogy hova is menjenek.

Kellő figyelem saját magunkra is

A gyermekorvos kitért az idősebb gyermekre is. Mint fogalmaz, esetükben a világ eseményeiről, társadalmi kérdésekről vagy politikáról érdemes beszélgetni. „Ez csupán néhány ötlet, de nagyon fontos, hogy az odafigyelés ne csupán egyszeri alkalom legyen, hanem mindennapi életük részévé váljon” – hangsúlyozza Scheiber Dóra. A szakember végül a szülőkről is szól. Véleménye szerint rendkívül lényeges, hogy saját magunknak is kellő figyelmet szenteljenek és gondolják át érzéseinket. Ez segít a stressz oldásában. Korai figyelmeztető jel lehet például a fejfájás, fáradtság, ilyenkor változtassunk életmódunkon – tanácsolja a gyermekorvos. Talán ellentmondásosnak tűnik, de igaz: a legkimerítőbb nap után is ellazít egy 5-10 perces esti séta a ház körül. Pénz szűkében is találhatunk egy jó könyvet a helyi könyvtárban. Néhány jó barátot mindig lehet találni egy hétvégi kirándulásra a környéken.