A csodavérű férfi

James Harrison, közismertebb nevén az aranykarú férfi egy ausztrál vérplazma-donor. Élete során több mint ezerszer adott vért, és ezáltal 2,4 millió megszületett és még meg nem született babát mentett meg attól, hogy RH-összeférhetetlenség alakuljon ki náluk. Harrisonnak ugyanis "csodavére" van.    

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. május 16. Gyarmati Orsolya

James Harrison, közismertebb nevén az aranykarú férfi egy ausztrál vérplazma-donor. Élete során több mint ezerszer adott vért, és ezáltal 2,4 millió megszületett és még meg nem született babát mentett meg attól, hogy RH-összeférhetetlenség alakuljon ki náluk. Harrisonnak ugyanis “csodavére” van.


Harrison vére egy olyan rendkívül ritka antitestet tartalmaz, amely megmenti az Rh(D) pozitív magzatokat és újszülötteket attól, hogy vércsoport-összeférhetetlenség következtében meghaljanak.

James tizenhárom évesen súlyosan megbetegedett, s egy nagyműtét során 12 liternyi vért kapott, ami megmentette az életét. Miután ez tudatosult benne, elhatározta, hogy amint 18 éves lesz, elkezd vért adni hálából azért, mert ő is mások vére által maradhatott életben.

Az első néhány véradás után kiderült: Harrison vére egy különösen erős és ellenálló antitestet tartalmaz, nevezetesen az Rh0 (D)-immunglobulint, amelyet a Rhesus D (RhD) ellen alkotott meg a természet, az R0(D) ugyanis megakadályozza, hogy az Rh(D) negatív vércsoportú anyák szervezete anti RH-antitesteket termeljen a várandósság alatt, vagy azután, s így nem válnak összeférhetetlenné az esetleg Rh(D) pozitív babákkal. Az Rh-inkompabilitás (összeférhetetlenség) csak születés után derül ki, mivel a várandósság ideje alatt a baba és a mama vére nem keveredik, szülés közben azonban igen, és ilyenkor immunválaszként megjelenik a HDN-szindróma.

A véradások során Mr. Harrison sokmillió már megszületett és még az édesanyja hasában lévő kisbabát mentett meg attól, hogy belehaljon a HDN tüneteibe. Mivel az ilyen vércsoportú és ilyen adakozó kedvű donor nagyon ritka, Harrison életét egymillió dollárra biztosították, vérplazmáját felhasználva pedig létrehozták az anti-D, vagy más néven RhoGAM injekciót. A Harrison véréből származtatott plazmát azóta minden tizedik olyan várandós nő megkapja, akiknek a vére feltehetően inkompatibilis lehet saját gyermekeivel.

Mivel a vérrel ellentétben a vérplazmát akár 2-3 hetente is lehet adományozni, Harrison nagyon gyakran élt ezzel a lehetősséggel: 57 év alatt minden harmadik héten adományozott plazmát. Ennek alapján több mint 2,4 millió babát mentett meg, saját lányát, Tracey-t is beleértve, aki édesapjának köszönhetően egészséges fiúnak adott életet.

Az RH-összeférhetetlenségből adódóan korábban nagyon sok magzat és újszülött meghalt, vagy komoly agyi károsodást szenvedett, az anti-D injekció kifejlesztése óta azonban ez az arány drasztikusan csökkent.