A dúla – mit jelent a szüléskísérés?

A várandósság és szülés lehetőséget kínál a nőknek, hogy megtapasztalhassák ösztöneiket, erejüket és közel kerülhessenek nőiségük lényegéhez.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 13. bencze.aron

A várandósság és szülés lehetőséget kínál a nőknek, hogy megtapasztalhassák ösztöneiket, erejüket és közel kerülhessenek nőiségük lényegéhez. Ezért fontos, hogy a kismamák képesek legyenek teljességgel átélni ezeket a pillanatokat, hiszen a baba számára is fontos a háborítatlan születés. A dúla ebben nyújt segítséget azoknak, akik megtisztelik bizalmukkal.


Manapság sok kismama számára a dúla kifejezés már nem ismeretlen fogalom. A görög eredetű doula (ejtsd: dúla) szó jelentése asszonytársi segítő, illetve szolgálat. Asszonytársi segítő helyett a szüléskísérő megnevezést is szokták használni. Ez egy rendkívül különleges feladatkör: olyan nők válhatnak dúlává, akik már átélték a szülés élményét és empatikus készségük alkalmassá teszi őket, hogy másoknak is segítsenek a vajúdáskor és a gyermekágyas időszakban.

Régebben, amikor még nem intézményesítették a szülést, az egy helyen élő asszonyok segítettek egymásnak a vajúdáskor. Ezek az asszonyok lehettek tapasztalt barátnők vagy rokonok, akik a vajúdás pillanatait együtt élték át a szülő nővel, támogató jelenlétükkel biztonságot és bátorítást adtak.

Az elmúlt évtizedekben Amerikában és Európában megnőtt a nők természetes igénye az iránt, hogy a szülésüknél ne csak a szakszemélyzet, kórházi személyzet legyen jelen. Az egyre több apás-szülés is azt mutatja, hogy szükség van a személyes törődésre, amit a kórházak nem mindig, legalábbis nem megfelelő mértékben tudnak biztosítani. Kutatások bizonyították, hogy azoknál a szüléseknél, ahol jelen volt szüléskísérő, jelentősen csökkentek a kockázati tényezők.

A várandósság időszakában a választott szüléskísérő legjobb tudása szerint információkkal látja el a mamát, a találkozások gyakoriságát közösen alakítják ki, ilyenkor kezdődik meg gyakorlatilag az „együttkészülés” a szülésre. Fontosnak tartom ebben a folyamatban az egyéni szülésfelkészítést – a dúla felelősséget vállal ezáltal, hogy magas szintű tudást, biztonságot ad majd a szülés alatt.

A vajúdás és szülés folyamatába akkor kapcsolódik be, mikor a mama telefonon hívja őt, hogy elindult a vajúdás folyamata. A dúla innentől kezdve végig a kismamával van – és akár az apával is, ha ő is jelen van a szülés során. Bekíséri a mamát a kórházba, és természetesen vele is marad a kórházi időszakban az elejétől a végéig, valamint utána a két órás megfigyelés során is. A dúla fizikailag és pszichikailag ráhangolódik az anyára, megtalálja a segítségnyújtás megfelelő csatornáit – mint például a masszázs, a törődő jelenlét, illetve a komfort biztosítása. Ha a mama elakad, vagy nem tudja közvetíteni, milyen segítséget szeretne, akkor a dúla ajánlja a segítségnyújtás különböző lehetőségeit számára. Amennyiben az apa is jelen van, a dúla segít neki, hogyan tud részt venni a folyamatban. A szüléskísérő feladata, hogy ne zavarja az intim együttlétet, csupán kiegészíti az apa segítségnyújtását, amennyiben szükség van rá. Amennyiben ő nincs jelen, nem vesz részt a szülésben, a dúla feladata a teljes kísérés.