A filteres gyógytea pénzkidobás

Vannak gyógynövények, melyekből hideg áztatással lehet kinyerni a hatóanyagot, másokat forrázással kell elkészíteni. A filteres teákban sokszor mégis olyan, össze nem férhető keverékek vannak, amelyek alkotóelemeit egymással ellentétes módon kellene elkészíteni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 27. szabo.daniel

Vannak gyógynövények, melyekből hideg áztatással lehet kinyerni a hatóanyagot, másokat forrázással kell elkészíteni. A filteres teákban sokszor mégis olyan, össze nem férhető keverékek vannak, amelyek alkotóelemeit egymással ellentétes módon kellene elkészíteni.


Már nem csak a hipermarketek polcai roskadoznak rengetegféle teától; gyógyszertárban, bioboltokban és kimondottan teaboltban is beszerezhetőek az ízletes ital alapanyagai. Vannak köztük ízesített-, natur roiboos-, gyümölcs-, fekete-, zöld-, fehér- és gyógynövénytartalmú teák is, és filteres és szálas kiszerelésben is megtalálhatók. Utóbbi elkészítéséhez nyilván nem elég csak forró víz, de egyáltalán nem nagy dolog beszerezni egy teatojást, teafiltert, egy egyszerű szűrőt, vagy éppen egy erre a célra kifejlesztett teáskannát. Lehet, hogy a filterhez képest ez kicsit több macera, de megéri.

Mi van a filterben?
A gyógyteák filterében természetesen gyógynövény (is) van, általában porrá őrölve. Persze meghatározott mennyiségben: pont annyi, amennyi kényelmesen elfér egy filterben. Ez általában 2,5 g szokott lenni, már ahol rá van írva bármiféle mennyiség. – mondta el a Díványnak dr. Torma Viktória vegyész, házikozmetikus.

A fitoterapeuták úgy vélik, akkor hatékony a gyógytea, ha minden nap megiszunk egy evőkanálnyi (körülbelül 5 g) növényből készített italt. És innen kezdődnek a bonyodalmak.